Избори за националне савете: Право гласа имало пола милиона грађана

Припадници 23 националне мањине у Србији бирали су данас нови састав националних савета.
Izbori, kutija/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Изборна кутија

Око пола милиона грађана с правом гласа непосредно бира 19 националних савета, док се преостала четири (македонски, хрватски, црногорски и горански) одређују на електорској скупштини, саопштило је Министарство за људска и мањинска права.

Бирачка места отворена су у 7 часова и могло је  да се гласа до 20 часова. Електорске скупштине састају се у подне. Републичка изборна комисија (РИК) утврдила је да право гласа има 456.199 припадника националних мањина.

Од новоизабраних представника националних мањина очекује се да својим заједницама у Србији обезбеде што боље информисање, право на културу и образовање на матерњем језику.

Резултати избора биће објављивани на екранима у РИК-у, у реалном времену, као што је био случај и са изборима 3. априла.

Коначни резултати проглашавају се 96 часова од момента затварања бирачких места, ако није уложено неко правно средство, или ако РИК не понови гласање.

Како се завршавају избори за поједини савет, у року од 20 дана Министарство за људска и мањинска права заказује седнице савета. Након тога, они се састају, бирају председника и настављају свој рад.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести