Израелски посланик Топоровски: Како је Вучић спречио трећи светски рат

ЈЕРУСАЛИМ: Члан израелског Кнесета Боаз Топоровски у ауторском тексту за "Џерузалем пост" анализира глобалну политичку кризу која се огледа у Украјини, као и то какво је лидерство потребно, и у том контексту пише о улози председника Србије Александра Вучића који се, како је оценио, ангажовао и уложио велики напор да одржи стабилност на Балкану и да је полазећи од тога да је Први светски рат избио у Србији, радио на томе да спречи нови.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Он је у тексту под насловом ''Како је српски председник Александар Вучић зауставио трећи светски рат'' навео да с обзиром на тренутну глобалну ситуацију постоји потреба за "јаким, здравим и умереним вођством које зна како да маневрише између различитих интереса, чиме спречава ратове и доприноси међународној стабилности", али и да свака грешка око Косова може довести до сукоба Запада и Истока, Русије и НАТО-а, Кине и САД, имајући у виду да се Русија противи независности Косова. '

'Замислите следећи сценарио: Дечак је упуцан и рањен на Косову док је носио бадњак. Дечак је преминуо од задобијених повреда у болници, а Србија мора да одговори и одлучује да пошаље војне снаге на границу. Као одговор, НАТО шаље трупе. Војник НАТО-а погинуо је од случајног метка испаљеног током сукоба између војски. НАТО мора да реагује, а онда Русија интервенише. Док су очи света упрте у Украјину и Косово, Кина напада Тајван. Почиње трећи светски рат. Да ли вам то звучи нереално?'', пита Топоровски у тексту.

Он је навео да између Србије и Косова трају напетости због провокација Приштине уперених против српске мањине и подсетио да је полицајац пре неколико дана без икаквог повода пуцвао на двојицу Срба, од којих је један имао 11 година и додао да је све већи притисак српске јавности на власт да заузме оштрији став због таквог понашања Приштине.

"Сигуран сам да Косово има своја објашњења, али како може оправдати континуирано малтретирање српске мањине?", упитао је Топоровски, који је поред тога што је посланик Кнесета и предеседник фракције Јеш Атид и координатор опозиције. Он је у ауторском тексту навео да Србија, за разлику од Косова, улаже значајне напоре да спречи трећи светски рат, а као аргумент наводи догађаје из децембра када су стотине Срба на Косову поставиле блокаде на путевима који воде према Србији, а српска војска била у стању приправности.

"Супротно тврдњама да ће Србија започети рат, Вучић је отишао на границу како би разрешио спор и постигао договор који је спречио ескалацију. Ослањао се и на помоћ америчке администрације која је увидела тежину потенцијалне кризе. Вучић је показао шта је лидерство", пише Топоровски.

Он је оценио да се политичко лидерство мери способношћу да се народ води у правом смеру, а не по томе да му се угађа. "Вучић је поступио на тај начин зато што је веровао да је то исправно за будућност Србије и региона", закључио је Топоровски.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести