ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ Документ који праве стотине људи и то не преко ноћи

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић изјавила је данас да је Извештај Европске комисије (ЕК) о Србији за 2023. документ који праве стотине људи и то не  преко ноћи и за месец дана, већ кроз годишње праћење свега онога што се ради у земљи.
Tanja Miščević Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео/Mинистарка за европске интеграције Тања Мишчевић

"Од 2021. и амбасаде држава чланица шаљу своје извештаје као прилог за годишње извештаје, али прикупљају се и информације од организација цивилног друштва, како националних тако и међународних и тада добијамо јединствен извештај", казала је она привредницима у Привредној комори Србије (ПКС).

Мишчевић је навела да је Извештај ЕК  структуиран тако да се најпре изнесу оцене напретка јер, како је нагласила, то није похвала влади, већ похвала читавом друштву, посебно људима који су на тим реформама радили.

"Наш задатак је да прођемо кроз препоруке, да их погледамо и видимо шта можемо одмах да радимо, али не због боље оцене, него због некаквог напретка, у овом случају пословне заједнице", казала је она.

Министарка за европске интеграције је навела и да се на неким препорукама већ ради, прецизирајући да су то  акциони планови и стратегије које се односе на степен усклађености  квалитета, односно АКА споразум.

"Нисмо успели да тај план усвојимо, зато што смо имали доста проблема око дефинисања капацитета који су неопходни за имплементацију, тако да ће то бити први план или прва тачка за нову владу", додала је она.

Када је реч о јавним набавкама, Мишчевић је навела да још пуно тога треба да се уради у том сегменту и да  поштовање правила јавних набавки не треба да иде уназад, већ само унапред.

"У области опорезивања веома важном сегменту  за сваку пословну заједницу, извештај показује да има напретка, али је и њега као и акцизну политику, а то је поглавље 16, неопходно је додатно усклађивати са правом ЕУ и на томе много више радити", казала је она.

Мишчевић је подсетила и да је Србија постала део програма јединственог тржишта који  значи помоћ у развоју предузетништва, додајући да је остало ипак још неколико ствари које треба урадити.

"Ипак примећена је боља веза између науке и истраживања пословне заједнице и то је, чини ми се, једна од лепих и важних развојних ствари", нагласила је она. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести