ИЗВЕСТИЛАЦ ЕП ЗА СРБИЈУ ВЛАДИМИР БИЛЧИК Проширење је поново на агенди, оно је у интересу ЕУ, а Србија треба ово да уради

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да је проширење Европске уније поново на агенди, као и да је оно у геостратешком интересу Уније.
1
Фото: screenshot / Youtube / EPP Group

„Мислим да је порука веома јасна. Проширење је поново на агенди на највишем политичком нивоу. Оно је у геостратешком интересу Европске уније и, убеђен сам, наших партнера на Западном Балкану”, рекао је Билчик за Танјуг.

Додао је да је сада много другачија атмосфера од оне пре неколико година.

„Када бисте разговарали са лидерима ЕУ, нико не би ни споменуо реч проширење. Нико не би споменуо реч приступање. Људи су говорили о европској перспективи. Сада је проширење приоритет земаља чланица. Са тим су сагласне чак и оне чланице које су скептичне. Ово је права прилика за наше партнере на Западном Балкану”, поручио је Билчик.

Он је навео да је реч о „парадоксу” то што се у Европској унији говори о проширењу, док се, истовремено, чини да је „мање апетита за ангажовање око проширења и приступања у партнерским земљама”.

„Надам се да ће наши партнери у Србији и на Западном Балкану видети ово као прилику. Руска агресија на Украјину је стварно све променила. Она је вратила проширење на европску агенду и надам се да ће наши партнери то искористити”, истакао је европски известилац.

Говорећи о Србији, Билчик је рекао да су неопходне реформе, повратак дијалогу са Приштином и усклађивање са спољном политиком Европске уније.

„Реформе морају да буду у фокусу сваке владе и парламента. Без тога, нема напретка. Чињеница да је проширење геостратешки интерес не значи да ће се оно догодити без испуњавања критеријума”, рекао је известилац ЕУ за Србију.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, навео је да је ово тежак тренутак, поготово након дешавања у Бањској.

„Постоји велики проблем у Приштини због недостатка напретка у вези са формирањем Заједнице српских општина и доношењем важних одлука које би довеле до нових избора на северу КиМ. У овом тренутку имамо и велика питања за Београд када је реч о кредибилним објашњењима о томе шта се стварно догодило у Бањској. Потребне су нам чињенице и истрага. То није била мала операција. Последње што нам треба је да дође до отвореног сукоба”, поручио је Билчик.

Он је додао да ЕУ жели да Србија ради са њом и да се усклади са њеном спољном политиком.

„Желимо да се Србија усклади са нашом спољном политиком и сада када је Израел нападнут. Треба нам више усклађивања са нашим партнерима, не само око Русије, већ и око Ирана и свих који подржавају терористичке акције широм света”, рекао је Билчик.

Он је закључио да би то проширење Европске уније могло брзо да дође, уколико земље кандидати буду показале напредак.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести