ИЗВРШЕНО ГОТОВО ПОТПУНО ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ СРБА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ Дачић: Разочарани смо што је спречено да се чује истина о НАТО агресији у СБ УН

ЊУЈОРК: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да је Србија разочарана због тога што је данас спречено да се, како је навео, чује истина о НАТО агресији СР Југославије 1999. године у Савету безбедности Уједињених нација.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

"Дошли смо овде на позив СБ УН. Сматрамо да је тема изузетно важна за међународно правни поредак и да се данас, као што је бомбардовање Србије било изведено као преседан, догодио један преседан на процедуралном гласању", рекао је Дачић на конференцији за медије у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Он је захвалио Русији, Кини и Алжиру који су подржали иницијативу да се у Савету безбедности разговара о бомбардовању СРЈ.

Захвалио је и земљама које нису гласале за, рекавши да су многе земље биле уздржане јер нису желеле да се разговарају о теми у којој "очигледно постоје двоструки стандарди".

Дачић је, коментаришући то што је НАТО бомбардовање изведено због наводних хуманитарних разлога, упитао о којим хуманитарним разлозима је реч, с обзиром на то да је извршено "готово потпуно етничко чишћење Срба са Косова и Метохије".

"Да ли је сада потребна хуманитарна интервенција против Приштине када се врше злочини над српским народом, када је 14 одсто Срба протерано у последњих неколико месеци, кад Приштина не жели да формира Заједницу српских општина, али зато се награђује чланством у разним међународним организацијама", рекао је шеф српске дипломатије.

НАТО агресија нелегална са апекта међународног права

Дачић је поручио вечерас да НАТО и његове чланице нису имале основ утемељен у међународном праву за агресију на Југославију пре 25 година и додао да је цинично да данас Србија у Савету безбедности није могла ни да говори о томе.

"Употреба силе у међународним односима је нелегална и представља представља кршење темељних принципа и правила међународног права. То су и саме чланице НАТО-а говориле, квалификујући ту акцију као нелегалну али легитимну употребу силе у циљу заустављања наводне хуманитарне катастрофе", рекао је Дачић.

Додао је да је цинично што данас Србија у Савету безбедности није могла да говори о томе, а пре 25 година нису ни питали  Савет безбедности да ли ће да бомбардују Србију.

"Поред бомби не можете још ни да кажете о свему томе е то говори о међународном правном поретку и међународном праву.То говори о томе да ли УН и Савет безбедности и даље постоје", рекао је он.

Навео је да самовољна употреба оружане силе није допуштена, једино је могућа у строго дефинисаним условима који су предвиђени повељом УН.

"НАТО и његове чланице нису имале основ утемељен у међународном праву за агресију на Југославуију. Зато што је у питању свих ових година и деценија била нелегална борба за оцепљење Косова од Србије и Југославије", рекао је он.

Он је навео да су сви сведоци  да у Савету безбедности сви говоре о територијалном интегритету, а једино нико не говоири о територијалном интегритету Србије..

"Могуће је да се дигне ОВК која је била на линији терористичких организација, они поведу борбу за оцепљење Косова не од Милошевића, већ и пре њега.. Неколико векова се води борба за оцепљење Косова од Србије и рушење нашег територијалног интегритета", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести