Ј. Јоксимовић: Договори из Брисела нису за ценкање

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да не види никакво валидно оправдање за евентуално успоравање процеса европских интеграција Србије због унилатералних потеза Приштине. 
Jadranka Joksimovic/Tanjug/Dimitrije Goll
Фото: Танјуг/Димитрије Голл

Јоксимовић је за Вечерње новости истакла да је једини начин да Европска унија сачува интегралну неповредивост и недељивост преговарачког процеса са Србијом евакуисање праћења Бриселског спразума из преговарачке платформе за Поглавље 35. 

Она је истакла да је Поглавље 35 требало да послужи праћењу постигнутих договора са Приштином, иако је вишеструко доказано да их Србија поштује. 

"Договори постоје или не постоје, они нису роба за кантар и ценкање", рекла је Јоксимовић.

Министарка је, говорећи о низу потеза Приштине који су блокирали дијалог са Београдом, рекла да је Приштина коначно увођењем тарифа зауставила дијалог, а усвајањем платформе саопштила да за њих Бриселски споразум не постоји.

"Зато више није изводљиво да једино и само Београд настоји да га одржи посвећеном решеношћу за сарадњу, а да ЕУ и други међународни актери не успевају да извуку кола дијалога која су се заглибуила у конфронтацијском муљу Приштине", поручила је Јоксимовић.

Она је истакла да ЕУ, као потписник Бриселског споразума, може да направи темељни преглед постигнутог, па ће се показати да Београд нема неизвршених обавеза.

"Доследно правилима преговора, која укључују и то да не може Приштина блокирати Србију на њеном европском путу, не видим никакво валидно оправдање за евентуално успоравање процеса Србије због унилатералних потеза Приштине, који обесмишљавају и читав рад ЕУ на дијалогу", рекла је Јоксимовић.

На питање каква је перспектива чланства 2025. године, Јоксимовић одговара да је, без обзира на захтеван технички посао који мора да се обави у оквиру преговора, приступање ЕУ у првом реду политички процес који у највећој мери зависи од ставова, али и перцепција чланица.

"Ми не посматрамо ЕУ као обећање, већ као отворену могућност и наставићемо да спроводимо реформе", рекла је Јоксимовић.

Каже и да Србија очекује следећу међувладину конференцију и отварање нових поглавља до краја јуна, након завршетка европских избора и објављивања годишњег извештаја о напретку Србије.

Подсећа да је пет поглавља технички спремно за отварање и да је реално да нека од њих буду отворена.

Министар каже и да је чињеница да из ЕУ често добијамо амбивалентне поруке и да ти јавни тонови несагласја могу бити протумачени као недостатак политичке воље и резултирати конфузијом код грађана.

"Несумњиво је да се ЕУ налази у стању управљачког оптерећења због неизвесног брегзитирања што је чини управљачки рањивом у погледу проширења... Очекујем да након европских избора нови састав и мандати институција обнове легитимност Уније са јасно одабраним сценаријем будућег развоја", рекла је Јоксимовић.

Она закључује да се Србија не колеба око стратешког циља, да су напредак и бољи услови за живот и рад за наше грађана суштина питања, а да се то доказано постиже чланством у ЕУ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести