Ј. Јоксимовић: Не смемо да будемо задовољни са два поглавља

БЕОГРАД: „Србија не сме да буде задовољна што у понедељак у Бриселу отвара само два преговарачка поглавља са Европском унијом, јер је спремна за отварање најмање три поглавља, изјавила је данас министарка за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић.
joksimovic, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

"Ја не смем да будем задовољна тиме, не само ја, него мислим да ми као земља не смемо да будемо задовољни у овом тренутку са само два отворена поглавља, јер смо били у потпуности спремни за најмање три поглавља", рекла је Јоксимовићева за РТС.

ЕУ је раније данас донела одлуку о отварању поглавља 6 и 30 у преговорима са Србијом.

Отварање поглавља 33 нису подржале Немачка, Француска, Шведска, Велика Британија и Хрватска, незадовољне спровођењем плана о поглављима 23 и 24 која се тичу владавине права и реформе правосуђа.

"Ја само желим да верујем да то није политички сигнал успоравања Србије на европском путу, јер би то било у контрадикцији са свим овим о чему смо причали, најавама из Европске комисије и земаља-чланица, али у сваком случају, динамика постоји, динамика је остала иста. Ја сам веровала и мислила да је фер да буде убрзана јер смо, мислим, радили добро", додаје Јоксимовићева.

Закључно са Поглављима 6 и 30, Србија ће у преговорима о чланству у ЕУ од понедељка имати 12 отворених поглавља од укупно 35, од чега су два поглавља већ прелиминарно затворена.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести