Ј. Јоксимовић: Новим поглављима врата ЕУ отворена за Србију

ЛУКСЕМБУРГ: Србија је отворила два нова поглавља у приступним преговорима са ЕУ. Поглавља 29 и 7 су отворена на шестој Међувладној конференцији у Луксембургу.
jadranka joksimovic, epa
Фото: EPA (OLIVIER HOSLET)

Србија ће током преговора у оквиру поглавља 29 усклађивати своју царинску политику са царинском политиком ЕУ како би уласком у ЕУ ушла и у европску царинску унију.

Тиме се укидају царинске квоте за робу из ЕУ, а усклађују заједничке квоте према трећим земљама.

Преговори у оквиру поглавља 7 односе се на реформу законодавства у области интелектуалне својине, ауторских права, заштите потрошача, борбе против пиратерије и брендирање.

Са ова два, Србија је до сада отворила 10 од укупно 35 поглавља у преговорима о чланству са ЕУ, а два је привремено и затворила.

Делегацију Србије у Луксембургу предводи министарка задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић.

Са ова два, Србија је до сада отворила 10 од укупно 35 поглавља у преговорима о чланству са ЕУ, а два је привремено и затворила

Испред Европског савета Конференцији је присуствовала министарка за европске послове Малте Хелена Дали, а Европску комисију представља генерални директор Дирекције за преговоре о проширењу и суседску политику Кристијан Данијелсон.

Министарка задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић каже да је отварње нових поглавља у приступним преговорима Србије још једна порука да су врата ЕУ отворена за Србију.

”Желим да наши грађани разумеју поруку да чланство у ЕУ није циљ само по себи већ управо оно што јесте део наше развојне агенде, економских реформи, јачања институција, владавине права, добре и ефикасне државне управе, свих тих важних сегмената које наши грађани препознају као важне за боље функционисање државе и бољи живот у Србији", рекла је министарка.

"Кроз отварање поглавља ми показујемо да смо у реформски процес ушли пре свега због нашег друштва, наших грађана, а и због оне крајње и највеће вредности тог процеса а то јесу и чланство у ЕУ, али пре свега модернија и квалитетнија држава за наше уграђане", рекла је Јоксимовић

То јесте заправо и део наших процеса преговара са ЕУ кроз различита поглавља, нагласила је Јоксимовић у изјави новинарима у Луксембургу где је Србија вечерас отворила још два поглавља у преговорима са ЕУ.

"Кроз отварање поглавља ми показујемо да смо у реформски процес ушли пре свега због нашег друштва, наших грађана, а и због оне крајње и највеће вредности тог процеса а то јесу и чланство у ЕУ, али пре свега модернија и квалитетнија држава за наше уграђане", рекла је Јоксимовић.

Како је објаснила, тек кад грађани буду задовољни моћи ће да се каже да смо успели.

"Чак и да постанемо чланица ЕУ, ако наши грађани не буду задовољни животом у Србији, ни неким оквиром владавине права, ни економским и животним стандардом, онда цео посао неће бити употпуњен на прави начин", рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, Србија је пре свега окренута спровођењу реформи на унутрашњој домаћој агенди, развоју земље.

Јоксимовић се захвалила Малти током чијег председавања је Србија отворила четири поглавља, и другим европским званичницима

"Верујемо дубоко да су европске интеграције најбољи пут и механизам да будемо ефикаснији и успешнији у том процесу", истакла је она.

Јоксимовић се захвалила Малти током чијег председавања је Србија отворила четири поглавља, и другим европским званичницима.

"Ми смо задовољни начином на који смо ове године у првих шест месеци радили и отворили поглавља", рекла је министарка, додајући да су напори Србије препознати у ЕУ упркос озбиљним изазовима са којима се Унија суочава.

Она је изразила уверење да до краја године током естонског председавања можемо да урадимо још један овако добар посао и да буду отворена сва поглавља за која смо припремили преговарачке позиције

Она је изразила уверење да до краја године током естонског председавања можемо да урадимо још један овако добар посао и да буду отворена сва поглавља за која смо припремили преговарачке позиције.

Како је рекла министарка међународне околности некада иду на руку, некада не, "али верујем да у наредних четири пет година можемо да достигнемо спремност да преговарамо о уласку у Европску унију".

Јоксимовић каже да се кроз преговоре у вечерас отвореном поглављу 7 које се односи на права интелектуалне својине дотичу интереси оних који раде у делу иновација и уметности и који на иновативан начин подржавају српску економију

"Не дајемо никакве посебне рокове, али наш циљ је да ми за тих четири, пет година уредимо наше друштво, усвојимо европске стандарде и почнемо да их примењујемо што је најважније", нагласила је Јоксимовић.

Јоксимовић каже да се кроз преговоре у вечерас отвореном поглављу 7 које се односи на права интелектуалне својине дотичу интереси оних који раде у делу иновација и уметности и који на иновативан начин подржавају српску економију.

Када је реч о поглављу 29 које се тиче царинске уније, Јоксимовић каже да је то поглавље које ће донети корист за сваког грађанина, компанију и да же сви у привреди и друштву осетити корист царинске уније

”Ту је и борба против пиратерије, боља заштита потрошача, боље позиционирање наших компанија на унутрашњме тржишту, брендирање, ознаке географског порекла. То су врло важне ствари за наша мала и средња предузећа, али и укупно за људе који се баве уметношћу и иновацијом као важим делом економског развоја”, поручила је министрака Јоксимовић.

Када је реч о поглављу 29 које се тиче царинске уније, Јоксимовић каже да је то поглавље које ће донети корист за сваког грађанина, компанију и да же сви у привреди и друштву осетити корист царинске уније.

”То значи да ћемо по затварању функционисти по правилима царинске уније у смислу несметаног протока роба међу земљама чланицама и истих царинских квота према трећим земљама”, наглашава Јоксимовић.

Она поручује да поглавља нису нешто апстрактно већ да представљају области друштвеног живота која се реформишу у Србији.

”Задовољна сам отварањем ова два поглавља. То представља 10 поглавља које је Србија отворила. Четри смо отворили током малтешког председавања што није лоша динамика имајући у виду да је ово била година изазова за ЕУ и још увек је, с обзиром на изборе у Европи, економске проблеме и Брегзит", рекла је она.

Јадранка Јоксимовић каже да Србија настваља даље са реформама

Према њеним речима, примећено је да је Србија радила добро, да су реформе донеле почетне резулатете у овим областима што је било довољно да можемо да отворима поглавља.

Јадранка Јоксимовић каже да Србија настваља даље са реформама.

Она је такође уверена да ће нова Влада на најбољи начин наставити стратешки важан пут развоја Србије који се брже и ефикасније спроводи кроз процес европских интеграција.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести