Ј. Јоксимовић: Вакцинација приоритет, о ЕУ сертификатима још није одлучено

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да још није познато на који начин ће се најављени дигитални ковид сертификати за слободно кретање унутар ЕУ признавати са државама ван Уније, укључујући и Србију.
joksimovic
Фото: Tanjug/ mei.gov.rs

Јоксимовић је у писаној изјави достављеној Танјугу навела да би, уколико би се овако конципиран сертификат односио и на земље ван ЕУ, наши грађани који су примили неку од других вакцина које за сада није одобрила Европска агенција за лекове, могли да путују у ЕУ уз доказе о негативном ПЦР тесту или постојању антитела.

Министар је подсетила да је најављено да ће Европска комисија 17. марта изаћи са предлогом о увођењу дигиталних ковид сертификата за слободно кретање унутар ЕУ, који потом, по процедури, треба да потврди и Европски парламент у поступку саодлучивања са Саветом ЕУ.

Каже да ће тај сертификат, према најави, обухватити доказ о вакцинацији уз навођење само оних вакцина које је одобрила Европска агенција за лекове, али и негативне резултате тестова, као и постојање антитела.

Наводи да је предвиђено да се односи превасходно на чланице ЕУ, како би уједначили праксу између држава чланица.

"Још није познато на који ће се начин вршити признавање сертификата са државама ван ЕУ, па и нама као приступајућом земљом, али је најављено да ће ЕК сарађивати са Светском здравственом организацијом по овом питању", рекла је Јоксимовић.

Сматрам да је у овом тренутку вакцинација приоритет и то свим доступним вакцинама које наши грађани могу да изаберу, а које су, додаје, апсолутно безбедне и делотворне.

"Надам се да ће и ЕУ наћи начин да обезбеди заштиту темељних вредности Уније, које су на удару изазова које пандемија носи, јер ћемо се само удруженим снагама на европском континенту изборити са пандемијом", поручила је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести