Јањић: Зрењанин у важним пројектима са Покрајином и Републиком

– Наредне године град Зрењанин очекује доста заједничких пројеката с Покрајином и Републиком – најавио је зрењанински градоначелник Чедомир Јањић приликом обраћања новинарима у Мултимедијалној сали Градске куће.
zrenjanin, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Јањић је нагласио да је с председником Покрајинске владе Игором Мировићем договорио реконструкцију Градског стадиона у Карађорђевом парку, који је у доста лошем стању и у који деценијама није озбиљније улагано.

– Направићемо велики атлетски стадион, чак ћемо урадити и расвету које никада није било, док с Фудбалским савезом Србије договарамо постављање вештачког терена. Када завршимо све што смо планирали, биће то стадион вредан пажње, на којем ће се одржавати велика такмичења. Надам се да ћемо у наредном периоду имати и фудбалски клуб којим ћемо се поносити и који ће играти на Градском стадиону – казао је Јањић.

Како је навео, сведоци смо тога да се у последње време много прича и о пројекту изградње четири траке од Зрењанина до Београда, и од Зрењанина до Новог Сада. То су, по његовим речима, капитални пројекти, одлични за Зрењанин, те не треба ни објашњавати шта би они значили за тај банатски град.

Ове године потписали смо седам уговора с новим инвеститорима, како страним, тако и домаћим. Очекујемо да неколико компанија у 2018.  крене у изградњу својих производних хала (Чедомир Јањић)

– Захваљујући томе, био би олакшан проток и људи и робе, а поготово би то допринело економском развоју града и доласку нових инвеститора. Покрајинска и Републичка влада су потписале споразум у вези с тим, пројекат се интензивно ради и очекујем да ће врло брзо кренути његова реализација – рекао је Јањић, уз напомену да много значи и то што је у години на измаку реконструисан постојећи пут од Зрењанина до Жабаљске раскрснице.

Он се дотакао и једног од питања која највише интересују мештане града на обалама Бегеја, а то је дуго очекивана и најављивана изградња обилазнице. Како је навео, Град је претходних година успео да заврши експропријацију земљишта, односно да откупи парцеле на траси којом ће обилазница пролазити.

Фото: Dnevnik.rs

– Урадили смо пројекат, мучили се око дозвола, али смо и њих добили, и следеће године ће бити расписан тендер за изградњу моста на траси обилазнице, код старе фабрике тепиха, и за асфалтирање дела пута у Граднуличком атару. Паралелно с тим кренућемо у експропријацију земљишта у другом делу, од пута иза фабрике тепиха до индустријске зоне – најавио је градоначелник.

Одмах затим он се надовезао на индустријске зоне и развој привреде. Подсетио је на то да је Скупштина града ове године донела одлуку о проширењу индустријске зоне јер су постојеће површине постале премале за све заинтересоване инвеститоре.

– Само ове године смо потписали седам уговора с новим инвеститорима, како страним, тако и домаћим. Важно је да сви они имају поверења у локалну самоуправу и да су препознали наше индустријске зоне као добро место за инвестирање. Очекујемо да неколико компанија у 2018.  крене у изградњу својих производних хала – поручио је Јањић.


Град добио неколико награда

– Ове године локална самоуправа у Зрењанину је добила неколико награда јер је успешно имплементирала разне пројекте који су, пре свега, стигли од Владе Републике Србије. Понекад нисам презадовољан тике колико брзо ради локална администрација, али се упорно трудимо да будемо сервис грађана и да из године у годину радимо све брже – казао је Јањић.


Он је подсетио на то да су поједини инвеститори ушли у напуштене хале. Тако су две италијанске фабрике смештене у старе погоне „Минела” и „Пенфарма”, док ће једна белгијска фирма користити празну халу „Алпине”. Јањић је додао да се интензивно преговара с још две немачке и две корејске фирме о њиховом доласку у Зрењанин, али и с једном великом кинеском компанијом, с чијим представницима се преговори воде на највишем државном нивоу. Градоначелник је подвукао и да је немачка компанија „Дрекслмајер” само ове године отворила 2.000 нових радних места.

– Очигледно смо успели да испромовишемо Зрењанин као добро место за инвестирање. Наше индустријске зоне су добре, у њима ће бити довољно места за инвеститоре, и велики сам оптимиста што се тиче смањења броја незапослених – подвукао је Јањић.

Што се тиче 2017. године, градоначелник је истакао да је незадовољан, пре свега, због постројења за прераду воде из градског водовода које, нажалост, још увек није почело да ради.

– Очекивао сам да ћемо то питање завршити овог лета. Нажалост, испречили су нам се неки формални разлози, али активно решавамо и тај проблем. Постројење је готово, урађена су испитивања, било је и неколико проба, и грађани су видели да вода може да се пречисти. Очекујем да врло брзо завршимо формалне ствари, односно административне проблеме, да би Зрењанинци коначно добили здраву пијаћу воду у својим домовима – рекао је Јањић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести