Јанковић: Вучић је најбољи председник на простору бивше СФРЈ

ЉУБЉАНА: Председник Србије Александар Вучић најбољи је председник на простору бивше Југославије, док је најбољи председник владе у региону хрватски премијер Андреј Пленковић, изјавио је данас дугогодишњи градоначелник Љубљане Зоран Јанковић.
2
Фото: Youtube Printscreen

Јанковић је истакао да са председником Вучићем има одличан однос и да изузетно поштује све шта Вучић ради за српски народ.

"Још док је био премијер дошао је на округли сто у Београд, на којем сам имао излагање, и почео говорити о томе како ће направити и градити Србију. Говорио је о Београду на води, инвестицији која је вредна две милијарде евра и ја сам тада помислио како бих био пресретан када бих чуо премијера Словеније да са таквим жаром говори о Љубљани", рекао је Јанковић за Вечерњи лист.

Истакао је да је за разлику од свих других, тада поверовао Вучићевим речима, што се. каже, сада и реализовало.

Оценио је да трогодишњи уговор о испоруци гаса са председником Русије Владимиром Путином, који је склопио председник Вучић, говори о томе колико је за Вучића важан српски народ.

Јанковић је казао да, иако представља леву политичку попцију, за разлику од Пленковића који представља десну, за њега је хрватски премијер пример добре праксе и да се са одушевљењем сећа Пленковићевог говора у Дубровнику на прослави светог Виаха пре две године.

"Он је тада казао да дубровачка регија мора добити Пељешки мост, добили су средства од ЕУ, морају градити вртиће, инфраструктуру", казао је Јанковић.

Додао је да је Пленковић имао добре односе са Ангелом Меркел, те изразио жал што она није постала председница Европске комисије, јер, оценио је, "да јесте, рата у Украјини не би било".

Градоначелник Љубљане рекао је да и са председником Хрватске Зораном Милановићем има добре односе, као и да му значе сва признања која је добио - плоча од председника Путина, признања од Александра Вучића и бившег бечког градоначелника и покрајинског гувернера Михаела Хаупиа.

Јанковић је отворено говорио о будућности хрватско-словенских односа, о новом премијеру Словеније Роберту Голобу, ситуацији у региону, свом животном путу и како је од мигранта постао градоначелник, о Ивици Тодорићу, а признао је и да некима у Словенији смета његово српско порекло, те да му је жао што није постао премијер.

Он је казао да је против граница између суседских земаља и да би од изузетног значаја и за Словенију и за Хрватску било да се Шенген прошири на Хрватску.

"Уверен сам да ће тада бити још више Словенаца на Јадрану, а и још више Хрвата у Словенији", рекао је Јанковић и поручио да политичари Словеније и Хрватске морају што пре решити отворена питања између две земље, изразивши наду да су на добром путу ка томе.

Осврнуо се и на проблем миграција и своје српско порекло, те објаснио да је доброта једини критеријум по коме људи треба да се вреднују и истакао да је у својиој каријери имао осуда због свог порекла.

"Поносим се својим српским пореклом. Прво смо се делили по државама, а сада неко покушава и по градовима, сутра ћемо се делити по селима и улицама...стално неке поделе које никоме не користе", навео је он.

Поручио је да је за њега Љубљана најлепши град на свету и да му након 16 година још није досадило да буде на челу тог града.

"Много је разлога зашто сам се опет одлучио за кандидатуру. Желим пре свега завршити пројектни циклус с најбољим тимом који ће осигурати још већи квалитет живота Љубљанчана", казао је Јанковић.

У интевјуу се подсетио и свог пријатеља Ђорђа Балашевића и казао да "не може да верује да га више нема међу нама", док за хрватског певача Оливера Драгојевића оценио да је "био сјајан певач и још бољи човек".

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести