Јавна расправа о Дану Војводине и у Новом Саду

Завршна, трећа јавна расправа о утврђивању и свечаном обележавању Дана Војводине и других датума од покрајинског значаја биће одржана у уторак, 17. априла у кино-сали Музеја Војводине у Новом Саду у 11 сати. 

Нацртом одлуке који је утврдила Покрајинска влада средином марта предложено је да Дан Војводине буде 25. новембар када је Велика народна скупштина у Новом Саду 1918. године прогласила присаједињење војвођанских области Краљевини Србији, а као датуми значајни за Војводину би се обележавали 15. мај поводом Мајске скупштине у Сремским Карловцима 1848. и 10. децембар Међународни дан људских права.        

О значају тих датума у Музеју Војводине данас ће говорити председник Матице српске др Драган Станић, историчар професор др Љубомирка Кркљуш, директор Музеја Војводине др Драго Његован и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић. Претходне две јавне расправ одржане су у Руми и Зрењанину,а документ је добио пуну подршку стручне јавности.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић на питање новинара недавно је изразио задовољство током јавних расправа.

„У јавној расправи учествују пре свега стручни људи који познају нашу историју и свакодневницу“, навео је Мировић. „Мислим да смо одлуку веома добро припремили, није било готово ниједне примедбе, барем нисам чуо да је било у јавности. Кроз важне историјске датуме, али и кроз 10. децембар Међународни дан људских права, на најбољи начин смо осликали и историјски контекст Војводине, али и њену стварнос, њен савремени контекст. То је оно што су, чини ми, се људи препознали.“

Мировић је рекао и да се у прошлости ретко дешавало да је нека одлука била на јавној расправи, као што је то сада. Тиме је, како је истакао, Покрајинска влада желела да покаже да је отворена за све идеје и примедбе. Након јавне расправе Покрајинска влада ће припремити предлог одлуке која ће бирти достављена Скупштини Војводине на усвајање вероватно у мају.

„Биће довољно времена да сви посланици, без обзира којој посланичкој групи припадају кажу своје сугестије“, рекао је Мировић.

Он је казао и да је природно да Војводина има свој дан, када можемо да се окупимо око најбољих, јер већ након одлуке о Дану Војводине имаћемо и једну нову одлуку о наградама Војводине за готово све области живота и рада.

„Имаћемо прилику да додатно промовишемо и наше потенцијале јер ће долазити гости из иностранства, представници других регија и градова. Тако да ће нас то чинити и у том развојном смислу бољим, јер ћемо имати неку упоришну тачку на основу које ћемо моћи да се представимо и покажемо наше вредности читавом свету“, поручио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Е. Марјанов  

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести