Јединство Срба на КИМ није партијско, већ питање опстанка

БУДИМПЕШТА: Територије су битне, али су људи најважнији, поручио је председник Србије Александар Вучић и додао да морамо да будемо што снажнији, храбрији и јединственији да сачувамо јединство и националне интересе на КиМ.
vucic
Фото: Tanjug (Predsedništvo Srbije)

Било би нам другачије да смо то све знали 30 и 100 година раније, рекао је председник у Будимпешти за Прву тв.

Рекао је да је срећан што су се Ксенија Божовић из ГИ СДП убијеног Оливера Ивановића и други прикључили Српској листи.

Нама је најважније јединство, којим се супротстављамо покусајима Албанаца и дела међународне заједнице и оних које они подржавају на рушењу тог јединства, истакао је.

Истиче да је долазак Божовић добар за СЛ, да је то озбиљна жена, као и да су добри договори о намерама да се све снаге на КиМ уједињују.

То није питање партија, већ опстанка насег народа, поручио је Вучић.

Поводом посете америчких конгресмена Приштини, каже да не мисли да се много мења у америчком ставу када је Косово у питању, нити смо ми на то могли да утичемо.

Америка је велика сила, то су тактички односи да се говори да притисак мора да буде и на једној и на другој страни, оценио је Вучић.

САД подржавају независност Косова, а насе је, понавља, да извучемо највише што можемо, а изгубимо најмање што морамо".

Наша позиција није лака и неће бити нимало лака, оценио је председник.

Поводом изјаве Аљбина Кутрија да дијалог мора да постоји уз одређене услове, Вучић је напоменуо да изгледа сви имају неке услове.

Ми немамо услове, само постоји смисао и бесмисао дијалога. Бесмислено је да разговарате са неким ко вам каже ''уводимо таксе''. Ми других услова немамо, осим укидања такси. Ми смо за разговоре спремни, а они само да се понашају цивилизовано и у складу са нормама 21. века и потписаним споразумима, истакао је Вучић.

Каквог смисла имају нови споразуми, ако не поштујете ни споразуме из 2006. године какав је Цефта, запитао је председник.

Дијалог је фарса за оне који беже од избора

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да разговоре власти и опозиције на ФПН фарсом називају само они који договор ни не желе, те да опозиција не жели ни на изборе, па излаз налазе у "бежању с мегдана".

Договор је фарса за оне који га не желе и који су свој излаз пронашли у ''бежању са мегдана'', рекао је Вучић.

Власт учествује у разговорима са опозицијом на ФПН, подсетио је, а опозиција не жели да изађе на изборе јер знају, истакао је, да би "тај мегдан изгубили".

Ако опозиција има такав приступ, он, каже, томе нема шта да дода.

Нема ту велике филозофије. Немојте да бринете. Људи у Србији ће наћи довољно оних које ће да бирају. Из партијског угла, нажалост, изабраће за странку коју водим много опасније противнике, него што су ови данас који се таквима представљају, рекао је председник и навео да СНС мора да се спреми да на најбољи и најозбиљнији начин свему томе одговори.

Додао је и да не зна шта се тачно данас на разговорима дешавало, да је цео дан радио и да није стигао да прати вести.

Урадићемо све да се овде изнедре нови Тесла, Миланковић

Председник Србије Александар Вучић обишао је у Будимпешти српску образовни центар "Никола Тесла" и најавио подршку државе, а децу позвао да воле своју отаџбину.

Фото: Tanjug (Predsedništvo Srbije)

Вучића су у школи дочекали директорка Јованка Ластић, председница самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор и посланик у мађарском парламенту српског порекла, Љубомир Алексов.

Испред улаза у школу председника су дочекала деца у традиционалној ношњи, с хлебом и сољу.

Обраћајући се ученицима, Вучић их је замолио да никада не забораве српски језик, ни ћирилично писмо, и да бескрајно воле Србију, где год били, вратили се у своју земљу или живели у иностранству.

Урадићемо све да се овде изнедре нови Тесла, Пупин, нови Миланковић... Многе паметне главе је дао српски народ, казао је

Вучић у разговору са ученицима, говорећи о свим знаменитим Србима, укључујући оне који су живели и радили изван Србије.

Он је рекао да зна да ову школу похађају деца и из Србије и целог региона.

Молим вас да учите, да будете вредни, јер знање је једино што нико не може да вам одузме, казао је он додајући да љубав према српском народу и отаџбини имају, и захвалио се родитељима који су то у њих усадили.

Председнику су потом деца постављала питања, а Марко Штулић је замолио да држава Србија помогне у уџебницима и речницима.

Из своје личне библиотеке поклонићу вам 200 својих књига. За уџбенике, колико год буде потребно Србија ће обезбедити, рекао је Вучић.

На молбу директорке да држава помогне у куповини суседне зграде, како би се школа проширила, Вучић је рекао да ће држава то учинити, иако та зграда није јефтина.

Направили смо прелепу српску кућу у Подгорици. Правићемо је и у Загребу, а желимо да имамо нешто што је још много лепше од таквих кућа, а то су српске образовне установе, казао је он.

Једна ученица питала је да ли је могуће да Матица српска организује предметна такмичења за ученике и децу из региона, на шта је Вучић одговорио да ће надлежном министру пренети, али да не види ниједан проблем и разлог да ученици из Будимпеште не добију позивна писма за такмицења у Србији.

Фото: Tanjug (Predsedništvo Srbije)

Ми нас вас рачунамо, само ви рачунајте на нашу Србију. Имајте толико енергије и борите се за своје породице, али никада не заборавите Србију и борите се и за њу, поручио је он.

Председнику је на поклон уручена уметничка слика с ликом Вука Караџића, ауторке Ане Ребовић.

Обишао је и библиотеку и забавиште у којем је у више група подељено око 60 деце.

Вучић је констатовао да деца лепо говоре српски, иако међу њима има и оних која нису дошла скоро, већ су од рођења ту у Будимпешти.

Такође је приметио и да су добри услови у којима раде васпитачи и бораве деца у забавишту и поновио спремност да помогне на сваки могући начин, укључујући и конатске с мађарским премијером Виктором Орбаном.

На крају се сликао са свом децом и још једном им поручио да воле Мађарску, али да највише на свету воле Србију.
Председник је тиме завршио дводневни боравак у Мађарској.

Српска школа "Никола Тесла" је једина државно призната народносна установа на српском наставном језику са 13 разреда (8+нулти (припремни)+4), званично је почела с радом 1. септембра 1993. године под називом Српко забавиште, основна школа, гимназија и ђачки дом.

Њој је две године касније прикључен и средњошколски ђачки дом под називом Српски ђачки дом, где су смештена деца која похађају основну и средњу школу.

Данашњи назив школа носи од 2009. године, по нашем највећем научнику.

Српска школа има модерно опремљене кабинете, а у њој су посебно поносни на кабинет за физику у којем постоји Теслин кутак, део са експонатима који су купљени или добијени на поклон од музеја "Николе Тесле" из Београда.

Ту су представљени Теслино јаје, бежични пренос енергије и наизменично магнетно поље.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести