Јеремић: СЗС више не постоји, опозиција у лабавијем формату

БЕОГРАД: Савез за Србију више не постоји и опозиција ће у будућности сарађивати у новом, лабавијем формату, како би странке могле да јачају своје организације и изграде капацитет да потпуно контролишу изборе на свих 8.000 бирачких места у Србији, изјавио је председник Народне странке Вук Јеремић.
Vuk Jeremić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Јеремић је додао, пише у саопштењу Народне странке, да ће Удружена опозиција Србије бити „форма координације страначких руководстава“ и да неће имати свој статут и органе, нити ће бити организована на регионалном или локалном нивоу.

Он је истакао да ће Народна странка у наредном периоду бити посвећена јачању страначке инфраструктуре и организације.

„Након тога ћемо са странкама праве опозиције, а то су оне које су бојкотовале изборе 21. јуна, разговарати о јединственој изборној листи, а тек ће на крају, као круна свега, доћи избор заједничког кандидата. Војислав Коштуница је 2000. године проглашен за јединственог кандидата опозиције пред сам истек рока за предају кандидатуре, па режим у којем је Александар Вучић био министар информисања није стигао да га облати до избора", рекао је Јеремић, а наводи се у саопштењу Народне странке.

Јеремић је додао да власт СНС-а и председника Србије Александра Вучића на изборима може бити промењена само јединственим наступом опозиције и да „нема говора да Народна странка сама хоће да победи Вучића“.

„На крају ћемо наступити сви заједно, али сви ти који буду заједно морају бити много јачи него што су сада“, навео је Јеремић.

„Када ЕУ у Србију пошаље специјалну мисију која ће утврдити реално стање у медијима и изборном процесу, та мисија ће моћи да донесе само један закључак и да предложи само једно, а то је да ЕУ испрати изборе у Србији тако да не буде крађе - и то ће бити Вучићев крај“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео и да у наредних неколико месеци неће бити драматичних промена у решавању питања Косова и Метохије, јер сви чекају исход избора за председника САД.

„Тако велике и озбиљне ствари као што су потпис на свеобухватни споразум о Косову не могу се догодити без ангажовања Америке, а пошто се не зна како ће САД гледати на овај простор и ко ће бити председник, то ће сачекати следећу годину“, рекао је Јеремић.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести