Јеремић тражи помоћ од ЕУ за нове изборе у Србији

БЕОГРАД: Председник Народне странке Вук Јеремић позвао је данас институције Европске уније да приоритетно свом снагом, како каже, моралног и политичког утицаја обавежу власт Александра Вучића на, свеобухватне преговоре са српском опозицијом под окриљем ЕУ.
vuk jeremic tanjug
Фото: Tanjug

Јеремић наводи да би стратешки циљ ових преговора било, како каже, успостављање детаљних и мерљивих услова за истински слободне и фер изборе, који би требало да буду одржани што пре..

"Више нема времена за губљење" ако се жели сачувати кредибилитет Европе”, наводии Јеремић у ауторском тексту под насловом „Диктатура у вашем суседству: Зашто је српски режим претња кредибилитету Европе", објављеном на бриселском порталу Еурактив, уз тврдње да власт на челу са Вучићем не може и неће постићи ни регионално помирење нити приближавање Србије ка ЕУ“.

Јеремић упућује критике и на рачун, многих европски званичника који и даље , како каже, толеришу Вучићеву власт и тврди да се њихови мотиви заснивају на две претпоставке - циничној процени да је он фактор регионалне стабилности, и Вучићевом тајном обећању да ће легализовати једнострано проглашену независност Косова..

Када је реч о будућем статусу Косова и Метохије, Јwеремић оптужује Вучића да је, како каже, успео да у претходних осам година изиграва међународну заједницу у тајној спрези "са својим партнером и саучесником у Приштини, недавно оптуженим ратним злочинцем Хашимом Тачијем".

Јеремић, поводом протеста који су претходних дана одржани у Београду и више градова у Србији, тврди да су, улице српских градова последње уточиште слободе“, и додаје да, људи осећају да је опасност коју пандемија представља за њихову будућност мања од опасности коју представља Вучићев режим“.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести