Јевтић: Србе на КиМ додато забрињавају ратнохушкачке изјаве

БЕОГРАД: Србе на Косову и Метохији додатно забрињава када од албанских политичара чују ратнохушкачку реторику, изјавио је данас Далибор Јевтић из Српске листе, и навео да очекује од међународне заједница да учини додатне напоре како би осигурала да не дође до нечег што би могло да изазове сукобе. 
dalibor jevtic, tanjug arhiva
Фото: Dalibor Jevtić, foto: Tanjug, arhiva

"То је један вид неизвесности и страха. Није једноставно поготово када се чују такве ратнохушкачке реторике, то нас додатно забрињава", рекао је за ТВ Пинк Јевтић поводом изјаве косовског премијера Рамуша Харадинаја да ће "војска Косова" бити "и на северу, ако је граница угрожена".
Оценио је да је ситуација на КиМ напета, јер постоји једна врста неизвесности како ће се даље развијати ситуација због, како каже, константне тврдоглавости и одбијања Приштине да се разговор о решењу проблема настави. 

"Забрињавајућа је чињеница да када немамо дијалог, онда имамо могућности за једностране потезе. Када имате једностране потезе, онда постоји могућност за ексалацију проблема", рекао је Јевтић у директном укључењу у програм телевизије Пинк.
Нагласио је да је циљ Срба на КиМ и званичног Београда мир. 

 "Очекујемо да и међународна заједница, која је то и увидела, заиста учини додатне напоре како би осигурала да не дође до нечег што ће изазвати било какве  сукобе. Ми не желимо сукобе било које врсте", рекао је Јевитић. 
На потенцијалну ескалацију сукоба због понашања Приштине, он је рекао да су политички представници Срба на КиМ указали и на недавном састанку са делегацијом  Европског парламента коју је предводио Дејвид Мекалистер. 

"Ми смо им рекли врло јасно да смо као политички представници Срба спремни за дијалог и сарадњу, али да очигледно не постоји спремност са друге стане да нашу испружену руку прихвати", рекао је Јевтић. 
Навео је да председник Србије Александар Вучић одлично разуме ситуацију и положај Срба на КиМ, те додао је одлука Српске листе да се напусте косовске институције крајња мера у случају да не дође од побољшања ситуације и промене на боље. 
"Ми ћемо у договору с председником Вучићем наставити да радимо као бисмо обезбедили оно што је важније од било какве политике, а то је живот", рекао је Јевтић.

Канцеларија за КиМ: Приштина наставља антисрпску хистерију

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију оценила је данас да се "криминални и екстремистички испади у Гораждевцу" не могу посмтрати ван контекста свеопште антисрпске хистерије које инспиришу носиоци највиших функција" у Приштини.
У саопштењу Канцеларије тражи се од Кфора и косовске полиције да хитно појачају присуство у Гораждевцу, где су ноћас особе маскиране фантомкама на кућним вратима Миленка Дакића исписале графит "УЧК" (ОВК).

У саопштењу Канцеларије подсећа се да су Срби у Гораждевцу и другим деловима јужне српшке покрајине све чешће на мети напада, и наводи да се "овај брутални покушај застрашивања догодио само двадесет четири сата пошто је у другом делу села украдена стеона крава Веску Дашићу".
"Искуство говори да је радикализација политичких порука Приштине увек била праћена порастом броја национално мотивисаних инцидената, тако да се ни овога пута криминални и екстремистички испади у Гораждевцу не могу посматрати ван контекста свеопште антисрпске хистерије коју инспиришу носиоци највиших функција у привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији", истиче Канцеларија.

Подсећа се да је у последњих неколико дана из Приштине упућено више ратоборних политичких порука које "не могу бити схваћене никако другачије него као отворена претња читавом српском народу на Косову и Метохији".
У саопштењу се додаје да је крајње време да међународна заједница и њени представници на Косову и Метохији "најодлучније реагују пре него што неодговорно поигравање Приштине са стабилношћу региона прерасте у нешто много опасније и разорније".

"Подсећамо и да су државни званичници Републике Србије јасно и гласно поручили да наша држава неће бити неми посматрач напада на српски народ и да ће умети да одговори на сваку ескалацију насиља која би довела до масавног угрожавања безбедности и живота наших грађана у покрајини", истиче Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести