Јоаникије: Ђукановићу није сметала подршка цркве

ПОДГОРИЦА: Председнику Црне Горе Милу Ђукановићу није сметала подршка цркве и много је пута разговарао и тражио разговор са митрополитом Амфилохијем, изјавио је митрополит црногрско-приморски Јоаникије.
episkop joanikije
Фото: eparhija.me

У емисији "Аргументи" на РТЦГ, он је синоћ рекао да црква мора да се брани ако се политика на најгрубљи начин меша у послове цркве и вере.

Митрополит Јоаникије је казао да око свих ствари где се помињу сукоби, претње и слично, треба питати председника државе Мила Ђукановића, који је по питању вере и послова цркве, већ много пута до сада прекшио Устав Црне Горе и најгрубље се умешао као политичар.

На питање о одговорности поводом догађаја који су се на Цетињу десили уочи и током његовог устоличења, митрополит Јоанике је казао да би волео да му неко објасни у чему је његова одговорност у оном лошем што се догодило.

"То није било само моје право. Нисам ја крив што је то тако, ми смо учинили све да не дође до братског крвопролића и смањили смо веома тај свечани скуп. Одустало се од устоличења онаквог какво је требало да буде...", казао је он.

Одговарајући на питање зашто се устоличење није организовало у Подгорици или у неком другом граду, митрополит Јоаникије је казао да он нема право да угрози митрополију, а тиме би вера, односно православље, било угрожено, била би угрожена Црна Гора

"Ако неко хоце да оспори Митрополији, Српској цркви како год, то право да устоличи митрополита у Цетињском манастиру, нека то покуша путем судова, тужби, процедура... Боље је да увек пођемо од права, посебно када су конфкликти у питању. Лако ћемо утврдити ко је крив", рекао је митрополит Јоаникије.

Јоаникије каже и да би настао хаос у целој Црној Гори да је устоличење уприличено на неком другом месту.

"Ако је један континуитет јасан, и исторјски и правни и имовински, то је континуитет МЦП, која непрестано фукционише 800 година, наравно под различитим називима. То је златна нит и по чему се она у сваком погледу препознаје. Да ја сада под притиском власти угрозим то, одустајући од права цркве, био бих ја крив. Немам право не то", поручио је он.

Митрополит Јоаникије је казао да не може да заборави Ђукановићу оно што је урадио на штету СПЦ и МЦП.

"Поштујем и државу и председника и власти, и не бих желео да се мешам у политику, ако се политика грубо меша у цркву и веру, тамо где јој није мјесто. Заступам строго поштовање начела, никакав проблем ако има наде да се спусте тензије да се свако бави својим послом. Све време се бави црквом, да смо ми овде руска инсталација, део руског империјализма, великоспрксог национализма, то што говори нема везе са истином. Ми нисмо инсталација никакве политике, већ институција коју је установио господ Исус Христос, а у организационом смислу Свети Сава", навео је он.

Митрополити Јоаникије је казао и да Ђукановић никада није тражио да се виде.

На питање о каононски непризнатој Црногорској православној цркви, он је истакао да поштују право свих да се удруже и стварају верска удружења.

"Може свако да верује у шта хоће и да не верује, ми то поштујемо. Што се тице ЦПЦ, она нигде није регистрована у цркви. Она је регистрована при држави. Не постоји ниједна канонска православна црква која је признаје, не постоји ниједан каконски храм у којем они могу да служе. Шта ми има ту да причамо. Поштујем њихову слободу, они имају право и да се моле, ако се моле и да граде храмове, примају донације, баве хуманитарним радом, али немају право да посежу за нечим што није њихово", навео је митрополит Јоаникије.

Он је рекао да СПЦ нема никакав проблем са ЦПЦ док се она бави својим послом у свом делокругу.

"Када хоће да узурпира оно што није њено, то и народ врло брзо региструје. И та организација је много пута послужила за нижу политчку употребу, не ону праву, него квази. Где су њени верници, то је мали број Цетињана, да их питамо где су крштени. Могу да се крсте колико год хоће, нико им то не брани, имају сву слободу овог света. Имају слободу све док не угрожавају права другога", нагласио је митрополит Јоаникије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести