Јоксимовић: Берлин у Србији види важног кандидата за чланство

БЕРЛИН: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да су јако корисни разговори, које је у Берлину имала у Министарству спољних послова, са министром Михаелом Ротом и посланицима Бундестага, показали да Немачка у Србији препознаје партнера и важног кандидата за чланство.
joksimovic
Фото: Ministarstvo za evropske integracije

"Верујем да овакви сусрети и разговори, заинтересованост посланика и Рота показују да Немачка у Србији препознаје важног каднидата за чалнство у ЕУ и важног партнера. Наравно да рачунају на нас, али и ми рацунамо на подршкуи Берлина у свим овим некада захтевним процесима", рекла је Јоксимовић за Танјуг.

Навела је да и наратив о Србији има бољи призвук и да све то говори да је сарадња двеју земаља позитивна и да су билатернални односи и политички и економски стабилно добри и да треба да их унапређујемо.

Јоксимовић је рекла да су разговори били јако корисни, да су посланици и министар Рот са којим је прошла све детаље реформског процеса, нове методологије свега онога што је Србјиа активно припемила и ради, били заинтересовани да све то чују, као и о успесима Србије током пандемије.

"У Берлину је владало велико интересовање посланичких група Бундестага и ЦДУ, ЦСУ и зелених и социјалдеморката и либерала. Сви су били заинтересовани да се сретну са мном као министром и виде све оно сто је Србија урадила и у време и пандемије, и вакцинације и економске отпорности и наших планова у вези са реформама и процесом евроинтеграција", рекла је она и нагласила да је једна од тема био и наставак дијалога Београда и Приштине.

Као врло важно оценила је то што Србија има активан односи и дијалог са Немачком и посланицима, јер свака вазна одлука која се тиче и политике проширења мора да прође кроз Бундестаг.

Министар је навела да је нагласила да Београд очекује јасније сигнале да ли је политика проширења политика о којој се у Бирселу говри једним гласом.

"За нас је важно да видимо да је ЕУ стало до тога да процес опстане и настави да дође до циља - заокруживање европског простора у природним границама где и Србија и западни Балкан припадају", казала је Јоксимовић.

Министар је нагласила да је позитивно запажено прошло и све што је Србија радила по питању вакцинације и помоћи и солидарности коју је показала са регионом.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести