Јоксимовић: Брегзит без битнијег одраза на европски пут Србије

Ни у Србији се као и у свету не смирује политичка сцена у анализама утицаја британског „не” Европској унији.

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је јуче да би одлука Британаца да изађу из Европске уније могла да доведе до извесног редефинисања односа унутар ЕУ, али да се неће битније одразити на европски пут Србије. Она је оценила да Брегзит „не мења много на ствари”, додајући да верује да неће битно променити ни динамику отварања поглавља, уз напомену да ако поглавља са Србијом и не буду отворена до краја овог месеца, до када Холандија председава Унијом, то ће се десити у јулу.

–  Ми смо европске интеграције постигли као инструмент за наш напредак и наш развој, јер само кроз европске интеграције и реформе ми можемо да допринесемо и јачању владавине права и стабилнијој економији. Очекујемо да се ЕУ консолидује у својим вредностима и да се тај процес у најбољем интересу грађана Србије настави – рекла је Јоксимовићева.

По њеним речима, одлука Британаца на неки начин јесте изненађење, које ће довести до одређеног редефинисања односа унутар ЕУ, али за Србију то не мења пуно на ствари, иако се евроскептици широм Европе радују, јер сматрају да је то велики ударац од ког се ЕУ неће опоравити.

– Напротив, верујем да ће ЕУ наставити да тежи темељним вредностима на којима је и заснована, а које су врло често биле заборављене због тога што су неки стереотипи превладали. Политичка снага и видљивост која се добија чланством у ЕУ су нешто што не треба да заборавимо – навела је Јадранка Јоксимовић.

Владимир Ђуричић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести