Јоксимовић: Фајон да се држи свог мандата и објективности

БЕОГРАД: Копредседавајућа Заједничког одбора за стабилизацију и придруживање Тања Фајон изгледа је врло "широко" схватила свој мандат, па се дубоко инволвирала и то на необјективан начин, у политицке процесе у Србији, сматра Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције.
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Фајон својим оваквим поступањем и изјавама излази из оквира мандата који јој је поверен, јер прилично олако, изражено субјективно и политички интонирано износи оцене о стању владавине права у Србији, а посебно необјективно о дометима међупартијског дијалога о унапређењу изборним условима, каже Јоксимовић.

"Очигледно је да Фајон није спремна да поздрави напредак учињен од стране представника СНС до којег је дошло у дијалогу о унапређењу изборних услова са представницима опозиције, који се одвија уз посредовање посланика Европског парламента, а у којем је владајућа партија добровољно пристала на измену три Закона која су у суштинском смислу значајна за изборни процес", изјавила је Јоксимовић за Тањуг.

На питање о смањењу изборног цензуса са пет на три одсто, Јоксимовић одговара да је та иницијатива, коју је покренуо СНС, легитимно право водеће странке да изнесе иницијативу везану за изборно законодавство, а којим се сустински и додатно унапређује репрезентативност нијансираних интереса грађана Србије.

"Па није ваљда да се одобрава само оно сто износе поједине опозиционе партије? То би говорило о томе да дијалог има за циљ да се стави у функцију давања подршке једној страни која се притом залаже за бојкот избора, и поред сустински унапређених изборних услова. Надам се да то није идеја ЕП, и оцекујем да Фајон не заборави да не представља само себе и своје политицке идеје, већ велики и шаролики Европски парламент", навела је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести