Вучић и Мекалистер о реформама, дијалогу, изборима...

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је на састанку са званичником ЕП Дејвидом Мекалистером да ће Србија наставити да спроводи унутрашње реформе у складу са оценама и препорукама институција ЕУ, а када је реч о предстојећим изборима да је Београд спреман за усвајање предлога за побољшање изборног процеса.
vucic mekalister
Фото: Tanjug (video)

Вучић и Мекалистер, председавајући Одбором за спољне послове Европског парламента, разговарали су о европским интеграцијама, ситуацији у региону и реформским процесима у Србији.

Председник Вучић честитао је Мекалистеру поновни избор за посланика Европског парламента и председавајућег Комитетом за спољне послове. 

Током сусрета двојица саговорника су констатовали да Србија спороводи веома успешне економске реформе, те да је прогрес у сфери економије најјаснији. 

Председник Вучић је истакао да ће Србија наставити да спроводи унутрашње реформе у складу са оценама и препорукама институција ЕУ, првенствено из Извештаја Европске комисије, али и из Резолуције Европског парламента о напретку Србије, посебно у области владавине права. 

Он је рекао да Србија поздравља договор земаља чланица о носиоцима најзначајнијих функција у ЕУ и изразио наду да ће институције ЕУ и у новом саставу наставити да подржавају политику проширења и европски пут Србије.

Председник Вучић је нагласио да Србија чврсто подржава дијалог о нормализацији односа са Приштином, под окриљем ЕУ, али да је наставак разговора могућ тек након укидања такси, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

Двојица саговорника разговарали су и о предстојећим изборима. 

Мекалистер је позитивно оценио напредак у функционисању парламента, након што су прихваћене примедбе ЕК и нагласио да је неопходно радити на реформи изборног закона.

Тим поводом, председник Вучић је рекао да је Србија спремна за усвајање предлога за побољшање изборног процеса.

Када је реч о раду Парламента, у појединим аспектима постојао је простор за напредак и стога су препоруке усвојене. Нацрт медијске стратегије, који је израђен на врло транспарентан и инклузиван начин, упућен је Европској комисији на мишљење.

Овим документом биће осигурани услови за наставак реформе у области медија и унапређење слободе изражавања, додао је председник Вучић.

Мекалистер је поздравио и нове инфраструктурне пројекте истакавши да они утичу на свеукупни економски напредак земље. 

Подршка европској будућности Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са известиоцем Европског парламента за Србију и председником Одбора ЕП за спољне послове (АФЕТ) Дејвидом Мекалистером о наставку процеса ЕИ, ефектима реформи које се спроводе, ситуацији у ЕУ и региону и другим важним темама.

Министар је најпре захвалила Мекастеру на доприносу и ангажовању, али и помоћи, подршци, конструктивним предлозима и сугестијама које он лично пружа Србији на путу ка пуноправном чланству у ЕУ. 

Поновила је саговорнику да се јасно проевропско опредељење наше државе потврђује, између осталог, и спровођењем реформи али и великом посвећеношћу целокупном процесу приступања, наведено је у саопштењу.

Она је то илустровала и подацима из недавно спроведеног истраживања јавног мнења који показују да 53 процента анкетираних подржава чланство Србије у ЕУ, а 68 реформски процес.

Јадранка Јоксимовић подсетила је да је Србија до сада отворила 17 поглавља, од којих су 2 привремено затворена. Навела је да Србија има 4 поглавља која су технички припремљена: 2 - слобода кретања радника, 4 -слобода кретања капитала, 14 - транспорт и 21 трансевропске мреже, као и да се ради на припреми нових. 

Фото: Tanjug


С посланицима српског парламента

Председавајући Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер, који данас борави у посети Београду, састао се с посланицима у Скупштини Србије.

Мекалистера је дочекао заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић, а састанку присуствују потпредседник парламента Ђорђе Милићевић, посланици Маријан Ристичевић, Петар Петровић, Милорад Мијатовић, Елвира Ковач, као и посланици опозиције Гордана Чомић, Мирослав Алексић, Санда Рашковић Ивић, Татјана Мацура, самостални посланик Јован Јовановић.

Састанку присуствује и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Након свих данашњих сусрета Мекалистер ће разговарати са представницима медијима, који организује Фондација Конрад Аденауер.


Она очекује да наша држава до краја године, а током председавања Финске Саветом ЕУ, отвори нека од поглавља која буду технички спремна. Тако ће се, верује министар, на најбољи начин потврдити и кредибилитет политике проширења која би - као је истакла, и даље требало да буде међу приоритетима институција ЕУ.

Министар за европске интеграције указала је да је Србија окренута регионалној сарадњи и да инсистира на афирмацији вредности које су у функцији мира, развија и напретка. 

Истовремено, када је о Косову и Метохији реч, указала је да је Београд спреман за наставак разговора чим Приштина укине једнострану и нелегитимну одлуку о увођењу тарифа на робу из Централне Србије, којом су урушени дијалог и наша намера да се за КиМ успостави одрживо решење.

Известилац ЕП за Србију и председавајући АФЕТ-а Дејвид Мекалистер пренео је позитивну перецепцију и углед који Србија има као важан фактор стабилности због напора који се улажу зарад стабилности региона. 

Нагласио је да су позитивни ефекти реформи видљиви, да би оне требало да буду интензивиране - посебно у поглављима 23 и 24 која се односе на владавину права, и да је евидентно да се доста тога, од поседњег Извештаја о напретку, предузело. 

Известилац је оценио да је Србија конструктиван партнер ЕУ, да је показала да јој је место у ЕУ и рекао да ће наставити да подржава ЕИ наше државе. Мекалистер очекује и да ће додатне активности довести до отварања нових поглавља до краја текуће године.

Јадранка Јоксимовић честитала је Мекалистеру на поновном избору за председавајућег АФЕТ-а, нагласивши колико је личним ангажманом и завидном политичком репутацијом допринео афирмацији Србије као државе кандидата на објективан и превасходно конструктиван начин. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести