Јоксимовић: Србија не прича празне приче него ради на добросуседству

ЛЕСКОВАЦ: Србија и Северна Македонија први пут су успоставиле прекограничну сарадњу у оквиру које је у Лесковцу данас званично представљен први јавни позив за организације из Пчињског и Јабланичког округа из Србије, односно северо-источног и скопског региона из Македоније за који је обезбеђено 1,2 милиона евра бесповратних средстава из фондова ЕУ.
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

За прекограничну сарадњу са Северном Македонијом обезбеђено је укупно 3,5 милиона евра кроз средства претприступне помоћи ЕУ (ИПА) од 2016.до 2020.године, а општине имају могућност да учествују у програмима које ће подстаћи локално запошљавање, одрживи развој, регионални развој, туризам.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић подсећа да је Србија као земља кандидат имала успешне програме прекограничне сарадње са Хрватском, Мађарском, Бугарском, Румунијом, БиХ и Црном Гором, наводећи да је од великог значаја сарадња и са Северном Македонијом.

"Ово је сигнал да Србија жели да развија своју коалицију партнерстава у региону и у свету. Ми желимо пријатеље и добре и отворене политичке и економске односе, а што се тиче сарадње са Северном Македонијом, поред овога, најављен је и почетак интегрисаног управљања границом на прелазу Прешево-Табановци", подсетила је министарка.

Јоксимовић је истакла да Србија на тај начин врло конректно показује да све најаве спроводи у дело на корист грађана, јер је и суштина регионалног развоја смањивање неједнакости, те да сви грађани имају користи од европских интеграција.

"Србија отвара поглавља, корсити фондове и означена је као земља која предњачи у процесу европских интеграција. Северна Македонија чека на почетак отварања преговора и Србија подржава њен европски пут.

Како је рекла, Србија за разлику од неких не спотиче друге, већ подржава европске аспирације реигона, оно што говоримо то и радимо и не залажемо се само декларативно за добродуседске односе.

Јоксимовић је позвала локалне самопуправе да учествују у овом програму, као и да се оспособе да користе бесповреатна средства из Европске уније.     

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици каже да се прекогранична сарадња Србије и Северне Македоније одвија под геслом "Добро пријатељи-нове прилике" што, како каже, представља суштину програма.

Он је подсетио да је један од првих принципа ЕУ рад на добросуседским односима.

"Да би овај програм био успешан неопходно је да се изаберу квалитетни пројекти. Кључ лежи у томе да они буду одрживи. Подршка овом програму је у виду бесповратне помоћи у износу од 3,5 милиона евра", рекао је Фабрици.

Министар за локалну самоуправу Северне Македоније Горан Милевски навео је да ће позив бити објављен до 27.септембра 2019.године и додао да ће се пријатељство две земље сада продубити.

Помоћник министра финансија Марко Јовановић истакао је да је општи циљ програма јачање добросуседских односа, наводећи да је опредељено 1,2 милиона евра за пројекте и то 489.000 евра за промоцију запошљавања, за подстицање туризма око 770.000 евра…

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести