Јованов: Приче о запостављању Војводине бесмислене

Потпредседник Српске напредне странке и шеф посланичке групе окупљене око напредњака у Скупштини Војводине Миленко Јованов у интервјуу за „Дневник”

каже да отварање великог броја фабрика у Војводини у само неколико последњих месеци сведочи о томе да Влада Србије води рачуна о сваком делу Србије и да су бесмислене приче о запостављању Војводине. 

Премијер Александар Вучић је након заједничке седнице Републичке и Покрајинске владе на конференцији за новинаре најавио и доношење закона о финансирању. Да ли сматрате да би предлагач тог закона требало да буде покрајински парламент?
– Мислим да је то питање форме и да није од суштинског значаја. Много је важније то што постоји воља да се закон донесе и што је Александар Вучић делом, а не празним причама, показао да Влада Србије води рачуна о сваком делу Србије, па самим тим и о Војводини. Погледајте колико је фабрика отворено у Војводини у само неколико последњих месеци. Читав петрохемијски комплекс, који је комплетно у Војводини, спасаван је личним ангажовањем премијера. Пруга Београд–Будимпешта ће највећим делом побољшати инфраструктуру и инвестициони амбијент Војводине… Дакле, делом је показано да су приче о некаквом запостављању Војводине и бесмислене и неистините.

Значи ли најава промене Устава и промену Статута Војводине?
– Сама најава промене Устава не значи. Чак ни промена Устава којом се не би мењале одредбе које се односе на аутономију Војводине не би аутоматски водиле измени Статута. Ипак, да не бисмо причали по принципу „шта би било кад би било”, најбоље је да сачекамо и видимо да ли ће се и шта у Уставу мењати. Тада ће се моћи конкретније говорити и о евентуалним изменама покрајинских аката.

Генерални секретар ЛСВ-а Бојан Костреш је поводом најаве о промени Устава изјавио да „Србија мора да одговори на низ проблема, од европских интеграција до враћања пуне аутономије Војводини, а затим да се донесе нови Устав“ јер, како сматра „Србија пуну деценију од одржавања уставног референдума 28. и 29. октобра 2006. не решава своје проблеме него наставља да их гура под тепих и врти се укруг“. Како то коментаришете?
– То је политичко гледиште које је оцењено од грађана на претходним изборима. Не мислим да је за Србију и њене грађане највећи проблем био, нити је, уставни положај Војводине, него економски уништена земља, доведена на пола корака од банкротства, с „растом” БДП-а од минус 3,6 одсто. Није за то крив Устав, него лоповска и неодговорна власт, коју је подржавала и странка господина Костреша и у Републици и у Војводини. Али, као што се види, и ти проблеми се успешно решавају одговорном политиком коју води влада Алекандра Вучића па данас имамо раст БДП од 2,5 одсто, стабилне финансије, буџет у суфициту, и то почетком новембра, пад незапослености, отварање нових фабрика... Дакле, Устав је исти па је јасно да ни онима које је подржавао господин Костреш није он био брана да постижу резултате, него је брана била то што нису, попут Вучића, желели да раде за Србију, него су радили за себе и своје џепове.

Након што је усвојена одлука о изгледу и начину коришћења симбола Војводине, поједини шефови посланичких група у Скупштини Војводине су изразили ставда Војводина не треба да има два симбола и да би требало укинути симболе усвојене почетком 2000. године, познате као „Чанкови“ симболи. Какав је ваш став?
– Статут је јасно дефинисао симболе и те одредбе се просто морају спроводити. Морамо да завршимо са шеснаестогодишњом праксом бивше власти у Војводини да је важнији нечији став од онога што пише у Уставу, законима или Статуту Војводине. Из дискусија поводом усвајања симбола се видело да они нису имали намеру да спроводе одредбе које се тичу традиционалних симбола управо занемарујући Статут и водећи се својим гледиштем да је њихов став изнад права. За нас у СНС-у је и у политичком и симболичком, па ако хоћете и у смислу поштовања права, важно што се данас истичу традиционални симболи Војводине из 1848. године. Подсетио бих на то да сам приликом усвајања одлуке о симболима изразио спремност СНС-а да разговарамо ради постизања консензуса по том питању. Исто је учинио и Игор Мировић, као председник Покрајинске владе. Чак бисмо занемарили и лицемерје оних који су силом наметали своју визију војвођанских симбола, а сада се ођедном сетили да би договор био добар. Дакле, наша воља да разговарамо није спорна, али никаквог формалног предлога о којем бисмо разговарали још увек нема.

Као шеф коалиције владајуће у Скупштини Војводине, како бисте оценили досадашњи рад Покрајинске владе? Да ли сматрате да има довољо предлога из покрајинске администрације који стижу у Покрајинску скупштину?
– Покрајинска влада ради много динамичније него претходна. То се види и по броју седница и по садржају одлука које се достављају Скупштини на разматрање, али и по начину на који се представници Покрајинске владе укључују у рад на самим седницама Скупштине. Сећате се и ви, као неко ко прати рад Скупштине, да смо, метафорички речено, Пајтића виђали за говорницом ређе него Халејеву комету. Ипак очекујем да се од усвајања буџета за 2017. годину покаже пун капацитет и политика нове Покрајинске владе, за коју сам уверен да неће бити извор криза и проблема, било политичких, било финансијских, као што су биле владе Демократске странке у Војводини, него да ће решавати проблеме и учинити да Војводина буде успешна, развијена и богата. Баш као што је некада била. 

Како коментаришете најновије вести из Загреба да је шест компанија из Србије најавило намеру докапитализације Тесла штедне банке, у чије оснивање је 2011. године Војводина, преко Развојног фонда, уложила 1,5 милион евра, а касније и држава Србија 1,7 милион евра, али је банка од оснивања гомилала губитке?
– Видећемо шта ће ту још да се дешава. Тесла банка је још једна тужна прича везана за режим ДС-а на републичком и покрајинском нивоу. Свака банка које су се дотакли завршила је у стечају – Развојна банка Војводине, Агробанка, Тесла банка… Срећом, нису довољно дуго остали на власти да и Србију, или Војводину, отерају у стечај, мада је стање које су оставили било веома близу банкрота и потпуног финансијског колапса. И управо зато резултати које постиже Александар Вучић имају посебну тежину јер његова полазна тачка, наслеђена од тих „стручњака”, није била на нули, него у дебелом минусу. 

Ержбет Марјанов

Арсенал оружја и зоља…
Како коментаришете то што је у близини породичне куће премијера Вучића пронађен арсенал оружја?
– Најпре бих подсетио на то да је сам Александар Вучић најавио да Србији предстоји борба за очување стабилности, као и да очекује последице због реакције државе на изношење података у корист неких страних служби. Зато целу ситуацију видим као кулминацију догађаја који су један за другим водили у том правцу.

Очигледно је да постоје они којима се не свиђа усправљање Србије, а посао им отежава то што, и поред њиховог труда, Александар Вучић има неподељену подршку грађана за политику коју води. Из њихове позиције Александар Вучић превише брине о интересима Србије и превише ради на томе да Србија буде слободна, модерна, економски јака и стабилна држава, која води рачуна о својим интересима и ради оно што сматра да јој је у интересу. Ипак, истрага је у току па би најбоље било да се овде зауставим и да сачекамо да видимо шта ће она да покаже.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести