Јовановић: ЕУ, НАТО, најбољи односи са Косовом...

БЕОГРАД: Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић оценио је данас да је стабилност Србије могућа само у оквиру евроатланских интеграција, као и да је успостављање "најбољих односа" са Косовом и земљама у региону, једини начин да  успостави и задржи позитивни значај који Србија има за регион и Европу.
cedomir jovanovic, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Износећи 12 ставова поводом 12 година постојања странке, Јовановић је рекао да Србија сувереност не може "ни доказивати ни успостављати тако што тврди да је има тамо где је у реалности нема".

"Без приступања Европској унији и НАТО, Србија неће имати ону стабилност која је потребна за неопходни убрзани економски и друштвени развој", написао је Јовановић поводом годишњице оснивања ЛДП, 5. новембра 2005. године, саопштено је из странке.
Према речима Јовановића, просперитет Србије зависи и од њеног раскида са "колективизмом и шовинизмом", а да би напредовала, Србија, по њему, мора бити земља слободне мисли, слободних људи, слободног тржишта и слободних медија, фер избора, праведних институција...

Он сматра и да будућност Србије не може бити заснована на мржњи према политичким противницима, припадницима других националности и религија, као и нетрепељивости према сваком другом облику различитости. 
"Ниједно насилно решење није адекватно решење било ког конфликта или неслагања у Србији", сматра Јовановвић указујући на значај улагања у образовање и културу.

Јовановић сматра и да опстанак Србије зависи од останка младе генерације у њој, због чега је највећа брига у овом тренутку да се изврше хитне и свеобухватне реформе политике, друштва и економије.
Он оцењује и да Србија која је настала после 5. октобра није завршила, а негде није ни започела, своју модернизацију и раскид са политиком насталом у време Слободана Милошевића, да је тај посао прекинут убиством Зорана Ђинђића, и да још чека да буде завршен. 

Такође , он истиче да велики, привредни раст Србије није могућ без одустајања од схватања државне администрације и јавних предузећа као "вештачког и нерентабилног начина смањивања незапослености".
Јовановић наводи и да економско заостајање неће бити умањено  инвеститицијама са застарелом технологијом, неквалификованом и јефтином радном снагом ни пословањем уз помоћ државних субвенција.

   Пут којим Србија треба да иде у будућности мора се одредити у отвореном и позитивном дијалогу унутар политике и целог друштва, а расправа која се сада одвија је, како оцењује, нецивилизована, популистичка свађа која неће решити проблеме које Србија има.

Наводећи да нико не треба да доводи у питање опозициону улогу ЛДП, Јовановић најављује да ће се та странка у наредном периоду посветити реформи унутар своје организације, као и прихватању оних који желе да наставе борбу против заосталости, гушења људских слобода и шовинизма. 
"Ова дискусија ће обухватити и оцењивање мог досадашњег рада као председника странке", најавио је Јовановић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести