Јовановић: Нема сукоба интереса, Асеко дао најбољу понуду

БЕОГРАД: Директор владине Канцеларије за ИТ Михајло Јовановић оповргао је данас тврдње потпредседнице ССП Маринике Тепић и истакао да је компанија "Асеко" на тендеру за израду централног регистра становништва дала најбољу понуду и да у том случају нема сукоба интереса.
jovanovic
Фото: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC/bs

Јовановић је на конференцији за новинаре рекао да је Канцеларија за ИТ спровела више од 90 поступака јавних набавки, да је све транспарентно и објављено на њиховом сајту.

"Од тих 90 уговора само тај један је са компанијом Асеко, ни у једном другом случају та компанија није ни извођач, ни подизвођач", рекао је Јовановић.

Објаснио је да је Централни регистар становништва био важан за ефикаснију јавну управу која се, каже, базира на четири основна регистра - грађана, правних лица, непокретности адреса.

У том контексту је као пример навео да пре овог централног регистра 2,8 милиона људи у Србији није имало јединствени матични број, а више од 1,1 милиона није имало држављанство.

"Када смо отворили понуду на тендеру за централни регистар становништва, добили смо информацију да имамо само две исправне понуде и да је најповољнију дала компанија Асеко, при чему је цена била једини критеријум", рекао је Јовановић.


Ђурић: Напади на чланове породице заштитни знак дела опозиције

Потпредседник Главног одбора СНС Марко Ђурић изјавио је данас да су напади на чланове породице политичких неистомишљеника постали заштитни знак дела српске опозиције, и да то сведочи о њиховој очајничкој потреби да у друштву створе атмосферу сукоба и линча.

"Као човек чији су се чланови породице такође недавно нашли на мети неодговорних појединаца, најоштрије осуђујем простачке и примитивне нападе на Ану Брнабић и њену најближу фамилију", поручио је Ђурић у писаној изјави.

Истакао је да "када браћа, сестре, родитељи, синови и кћери политичких противника постану легитимна мета напада друштво се не може лако вратити нормалном демократском дијалогу".

"Перфоманси Маринике Тепић само су дно политичког примитивизма, и део су дубоко промишљене стратегије дискредитовања државних институција и рушења поверења грађана у политички систем. Ово је екстремистички продужетак антисистемског деловања неодговорног дела српске опозиције", рекао је Ђурић.


Пошто је, каже, знао да је у тој европској фирми, један од директора брат премијерке, Игор Брнабић, контактирали су Управу за јавне набавке од које је 14. новембра 2019. године затражено да се изјасне да ли може са компанијом Асеко да се закључи уговор.

Управа за јавне набавке је констатовала да је Канцеларија за ИТ самостални државни орган, да представница владе није представник тог органа, као и да њен брат нема утицаја на доношење одлука у конкретном поступку, те да самим тим нема места примени одредби закона које уређују материју сукоба интереса.

Јовановић је истакао да је Канцеларија за ИТ потом отишла и корак даље, што нека друга институција не би урадила, и дала је пример другима, тражећи мишљење једне невладине организације, Транспаретност Србија, односно од програмског директора Немање Ненадића.

"И он нас је упутио на Управу за јавне набавке као надлежну за давање мишљења, што смо ми и урадили и додао (Ненадић): ''са моје тачке гледишта посао по јавној набавци би требало да добије фирма која понуди најбоље услове, под условом да је набавка била потребна''", навео је Јовановић и истакао да набавка јесте била потребна због неажурних података.

Он је напоменуо да су сви услови и критеријуми били транспаретни и недискриминаротни и да је једини услов за избор понуђача била цена, јер је то у најбољем јавном интересу.

"Не би било у јавном итересу да се плаћа скупље само да би посао добио неко други. Канцеларија за ИТ води рачуна о интересу грађана и сваком динару из буџета, а то смо доказали бројним услугама у претходне три године, а пружили смо више од 200 милиона електронских услуга, јер је е-управа главно средство за транспарентан рад јавне управе и главно средство за борбу против корупције", нагласио је директор Канцеларије за ИТ.

Канцеларија је, како је додао, отворена за сваки вид контроле и надзора јер стоји иза свега што је урађено.

Одговарајући на питања новинара, Јовановић је указао да је почетком примене новог Закона о јавним набавкама 1. јула успостављен нови принцип рада, па је Канцелараија за ИТ од тада успоставила нови портал јавних набавки.

"Пре тога сви поступци су рађени уз слање папирних докумената, а од 1. јула смо у потпуности дигитализовали поступак јавних набавки, што значи да се све ради преко портала, и да до тренутка отварања понуда, наручилац и не зна ко се налази са друге стране портала. Направили смо корак више у транспарентности поступака, у ефикасности, елиминисали у потпуности слање папирних докумената", нагласио је Јовановић.

Он је на питање колика је била разлика у цени коју је дао Асеко и други понуђач, навео износе са ПДВ-ом: најбоља понуда је 178.512.000 динара, а друга је 179.898.600 динара.

Такође је указао да се приликом избора најбољег понуђача Канцеларија руководила искључиво ценом, јер је знала шта жели да уради и како да правилно напише пројектни задатак и техничку спецификацију.

"Када наручилац не зна прецизно да каже шта жели, комбинује критеријум цене са неким другим критеријумом, очекујући да ће понуђач да уради неки део пројекта и тражи искуство понуђача у реализацији посла. Канцеларија има довољно стручних и оспособљених кадрова и тачно смо знали шта желимо", нагласио је директор Канцеларије за ИТ.

Мариника Тепић је раније данас рекла да је Канцеларија за ИТ фирми Игора Брнабића за централни регистар становништва уплатила 180 милиона динара, и да је реч о "најдиректнијем сукобу интереса".

Асеко: Изложени смо нетачним и злонамерним оптужбама

Компанија Асеко СЕЕ у Србији саопштила је данас да је већ данима изложена организованој кампањи која се против ње води и оценила да су нетачне и злонамерне оптужбе које је на рачун њеног пословања изнела Мариника Тепић.

Потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић је раније данас новинарима изнела тврдњу да је фирма Асеко, у којој је један од директора брат премијерке Ане Брнабић, Игор Брнабић, из буџета, по више различитих основа, добила око 40 милиона евра.

Фото: Printscreen

Асеко поручује да ће свој углед од, како наводе, нетачних, злонамерних и паушалних оптужби, бранити пред свим надлежним институцијама.

Саопштавају да више од једне деценије послују са јавним сектором и да имају успешну сарадњу са више од 20 институција.

"Реч је о јавним процесима у којима могу да учествују све заинтересоване стране и за које постоје надлежне институције и регулатори који се баве овим питањима, што потврђује да смо све пројекте добили на основу стручности и резултата које постижемо као једна од највећих ИТ компанија у Европи", наводи се у саопштењу.

У саопштењу компаније се наводи да се неистине о пословању компаније износе иако су јавно доступни подаци о пословању компаније са јавним сектором.

Асеко наводи да у Србији и региону успешно послује већ 30 година и да су сада чланица групације As seco South Eastern Europe, која у Србији тренутно има скоро 700 запослених.

Наводе да су лидери у иновацијама у ИТ сектору, развоју водећих решења у области дигиталног банкарства, као и предводници у пружању решења за сектор телекомуникација, енергетике, комуналних услуга и јавни сектор.

Групација As seco South Eastern Europe део је Асеко групе која послује у више од 55 земаља са више од 27.000 запослених, чије су чланице излистане на Варшавској берзи, берзи у Тел Авиву и америчкој NASDAQ Global Markets.

Јавни сектор, као и сектор енергетике, су међу стратешким областима Asseco групе која, као признати добављач решења за сектор енергетике, нуди производе и услуге у овом домену у 40 земаља на четири континента, испоручујући решења за управљање услугама за више од 200 компанија у Европи, каже се у саопштењу.

Такође, наводи се да је Асеко група међу прве три софтверске компаније које обезбеђују решења за јавни сектор у региону централноисточне Европе за више од 350 организација, укључујући 220 локалних државних тела у Пољској.

Орлић: Таблоидне оптужбе Тепић о породицама политичких противника

Члан Председништва СНС Владимир Орлић оценио је данас да Мариника Тепић износи таблоидне оптужбе на рачун чланова породица својих политичких противника, и додао да је она лажно забринута за ЕПС, који, истиче, послује много боље него раније.

Орлић у писаној изјави наводи да Тепић износи оптужбе “све по систему ''теби не могу ништа, али могу да ти оговарам фамилију'', уз махање папирима који по правилу - детонирају ону која маше”.

“Ступидно је ''откривати сазнања'' која се налазе у јасно доступним документима, на пример, извештаје које данас ЕПС сам објављује, јер нема шта да крије, проглашавати за ''скривани доказ''", навео је Орлић.

Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

“Није ово више време када је Ђилас обртао милионе евра у повлашћеној трговини секундама на РТС, и то док је сам био на власти, а РТС крио уговор са тајкуном као змија ноге. И још плаћао казне нашим новцем, само да папире не објави”, додао је он.

Као што је, наводи, и Телеком “нашим парама финансирао Ђиласов бизнис”.

“Прошло је то време. И то јако боли и Тепић, и Ђиласа”, каже Орлић и наводи да су они данас лажно забринути за ЕПС, који послује неупоредиво боље него у време Драгана Ђиласа, и који је од 2006. до 2011, претрпео укупан губитак вредности од 2,2 милијарде евра.

Орлић је поручио да ће Србија наставити да води рачуна о својим интересима, својим предузећима и својим грађанима.

“То управо и захтевају ти грађани, које досадним тирадама потрошених тајкунских епизодиста не може нико да натера да забораве лоповлук, гажење људског достојанства, ударање на породице и сва злодела на рачун напаћеног народа”, навео је Орлић.

Тепић о фирми премијеркиног брата: Сукоб интереса

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић тврди да је фирма "Асеко", у којој је један од директора брат премијерке Ане Брнабић, Игор Брнабић, из буџета, по више различитих основа, добила око 40 милиона евра.

Тепић је новинарима испред Републичког јавног тужилаштва рекла да је фирма "Асеко", поред ЕПС-а, имала аранжмане и са Националном службом за запошљавање од око шест милиона евра, само у две године, са Министарством финансија од 3,5 милиона евра, са ЕМС-ом више од два милиона евра.

Она је навела и да је Канцеларија за ИТ, која је директно одговорна премијерки, фирми Игора Брнабића за централни регистар становништва уплатила 180 милиона динара.

Тепић тврди да је реч о најдиректнијем сукобу интереса.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести