Јовановић: НИН и Данас не знају у чему учествују

БЕОГРАД: Не желим да ратујем ни са НИН-ом ни са Данас-ом, али нећу ни да пристанем на то што се дешава само зато што је неко глуп или га је баш брига, изјавио је данас лидер ЛДП Чедомир Јовановић, поводом насловних страна на којима је као мета приказан председник Србије Александар Вучић.
Cedomir Jovanovic/Fonet
Фото: FoNet

''Можда ја знам више од оних који са мном полемишу. Мене не интересује таленат за иронију Коракса, Цхулибрка, ''Данаса''... То што они не знају у чему учествују ни по чему их не ослобађа одговорности нити проблем са којим се суочавамо чини мањим", рекао је Јовановић у емисији "Фокус" на телевизији О2.

Поновио је да насловницу НИН-а финансирао лидер СзС Драган Ђилас, а на питање има ли доказе за ту тврдњу каже:

"Имам здраву памет и имам колико год доказа. Нека кажу одакле су добили своју насловну страну. Нека они кажу. Ако не знају, ја ћу их подсетити, а то нема везе са Вучићем. И нека каже Данас колико месечно добија за то што ради. Па мало, ситно".

Упитан одакле је НИН "добио" насловницу, Јовановић каже:

"Па, није из редакције".

Навео је да нема ништа против критика, али је нагласио да се у оконостима које нису једноставне истог тренутка прави атмосфера грађанског рата и мржње, као што, додаје, каже новинарка Љиљана Смајиловић.

"Данас не можеш улицом да идеш. Ускоро ћемо као у Прагу у време совјетске окупације, кад руска патрола иде једном страном улице читав град је на другој. Је л тако треба да живимо", упитао је Јовановић.

На констатацију да део опозиције, као и он, упозорава на опасност због позива на убиство председника Србије Александра Вучића на друштвеним мрежама, док део опозиције на све одговара подсмехом, Јовановић каже да је реч о неуспешним покушајима да се релативизује потез којим су остварили свој циљ.

"Не мислим да Вучићу било какав проблем представља шта неко пише на друштвеним мрежама, али ради се о нечему другом. Страшно смо подељени, не разговарамо једни с другима, режимо, гриземо се до кости, непријатељи нам нису ни потребни, сами смо према себи најгори", рекао је Јовановић.

Садашњи тренутак је упоредио са крајем 2002. године када су, каже, сви медији објављивали писма Љиљане Бухе у којима је тадашњи премијер Зоран Ђинђић означаван као вођа сурчинског клана, а исте године проглашен за лажова године.

Како каже, тада је друштво било потпуно неспособно да види оно што се дешава у земљи, а исти случај је и данас.

Говорећи о криминализацији дела Владе Србије и окружења председника Вучића у појединим медијима, Јовановић је рекао да се то ради по истим матрицама као 2002. године.

''Када у Србији некога уништавате, прво га излолујете, па га огадите, направите од њега звер и ђавола, после тога је све прихватљиво. Пошто знам мало више од њих, не допада ми се када гурнете неком снајпер у ребра јер мислите да сте вицкасти, а немају појма шта се у том тренутку дешава његовој породици'', рекао је Јовановић и подсетио на ''епизоду о државном удару 2015. године'' која у делу јавности исмејана као параноја.

На констатацију да као политички противник Вучића више у јавности упозорава на опасности због претњи којима је изложен него коалициони партнери СНС, Јовановић је рекао:

"Шта има Дачић да каже кад су му руке, ноге, глава и срце у Москви. Шта он може да каже? После седам дана да позове тужилаштво да реагује. Ја не зовем тужилаштво да реагује. Ставите прст на чело".

Лидер ЛДП је рекао да он можда зна боље колика је штета настала у ових седам дана "лудила због бесмислене насловне стране".

Упитан ко стоји иза напада на наменску индустрију, Јовановић каже да Вучићу "саговорник из Сочија апсолутно шаље поруке да се доведе у ред".

"Нису они једини који шаљу поруке. Некад пошаљу Американци. Тако су нама слали поруке Американци", рекао је Јовановић.

Упитан о понуди руског новинара Јевгенија Примакова за формирање техничке владе, Јовановић је казао да је, пошто није прошла, понуда представљена као порука једног новинара из Русије који, како каже, ''има чудну улогу''.

Подсетио је на изјаву Примакова да Вучић води кампању против независних и слободних медија у Србији да би гурнуо под тепих аферу ''Крушик'', као и да је Ђиласов близак сарадник Млађан Ђорђевић пре годину дана био гост у емисији Примакова.

Ђорђевић је тада, испричао је Јовановић, говорио о томе како је у Србији отворен први фронт за одбрану Русије и да је последњи тренутак да Вучић одлучи да ли ће бити издајник или ће послушати цркву, народ и ''мајку Русију'' и стати са њом у борби против ЕУ и НАТО.

Каже и да су и европски парламентарци, који су ове седмице били у Београду, свесни да је СзС финансиран из Москве.

"Свесни су тога, спаковали су се и отишли. Што би бринули нашу бригу? Мени је много важније то што Вучић о томе из својих разлога не може превише да каже због дубоко поремећених односа у друштва који су предуго такви. Наша стварност и будућност је контаминирана више него Чернобил", закључио је Јовановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести