Јутарњи: Колинда не долази, следи "дубоко захлађење" односа

ЗАГРЕБ: Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић неће доћи у званичну посету Србији, након што је председник Србије упоредио Хрватску и Хитлерову Немачку, пише загребачки Јутарњи лист и "најављује" дубоко захлађење односа са Србијом. 
k
Фото: EPA-EFE/MALTON DIBRA

"Након последњег иступа Александра Вучића, који је упоредио Хрватску и Хитлерову Немачку, немогуће је чак и размишљати о интензивирању односа између наших држава", преноси лист, позивајући се на изворе из државног врха.

Како је извор рекао, следи "дубоко захлађење односа са Србијом на неодређено време".

"То, рецимо, значи да нема говора о посети председнице Колинде Грабар-Китаровић Србији, иако постоји позив председника Вучића. Исто тако, неко време не треба очекивати ни сусрете виших владиних званичника Хрватске и Србије", навео је извор.

Он је оценио и да је Вучић својом изјавом популистички заоштрио ситуацију.

"Српско вођство је страховито узрујала присутност Израела и САД на обележавању Олује, јер власти у Београду већ дуго уверавају тамошњу јавност како Србија има све више савезника. Онда виде израелске пилоте изнад Книна, и свима је јасно да то није истина, него је Хрватска у пуно бољој позицији. Осим тога, Вучић има големи интерни проблем, а то је признање Косова па купује српску јавност оваквим националистичким иступима", оценио је неименовани званичник.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести