Кацин: Подршка Србији на ЕУ путу, могло је брже

БЛЕД: Словенија ће, у оквиру председавања Саветом ЕУ, у "тројци" заједно са Немачком и Португалијом 2021. године, бити веома гласна по питању проширења Уније на Западни Балкан, каже некадашњи известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин и додаје да је Србија, по његовој процени, у претходном периоду могла брже и даље да напредује на ЕУ путу.
Jelko Kacin foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Кацин је за Тањуг на Бледу, где учествује на Бледском стратешком форуму, рекао да по питању даљег ширења ЕУ, најпре треба видети нови састав Европске комисије, затим ко ће бити председник Европског савета, и када све инстутуције бити ту, онда ће земље "тројке" и институције заједно договорити шта се може направити да би се остварили ефекти у корист Западног Балкана и појединих држава региона.

Истиче и да је у стратешком интересу Хрватске, која преузима председавање ЕУ следеће године, да њени суседи напредују према Унији, да се економски опорављају, да се инвестира у саобраћајну, енергтеску и другу инфрастриктуру.

И пре свега, истиче, да се ради на међусобном јачању поверења, јер је то оно што у овом моменту недостаје.

“На кратак рок, мислим да је Хрватска изузетно заинтересована да у време свог председавања направи пробој што се тице несталих особа. То је ствар која је предуслов да дође до помирења између држава које су ратовале у прошлости”, рекао је Кацин, садашњи шеф Мисије Словеније при НАТО.

Он каже и да се нада да ће нова Европска комисија бити снажнија него досадашња.

За будућу председницу Комисије, Урсулу фон дер Лајен, каже да је била веома активна унутар НАТО, где је остварила велики кредибиитет и да је веома оперативна.

Треба видети, истиче Кацин, и како ће се расподелити надлежности међу појединим органима и да ли ће неке ствари и даље остати у надлежности Европске службе за спољне послове или ће то преузети председница Комисије у свој портфолио, а онда би и на Западном Балкану имала неке додатне механизме које може брже да активира и уоптреби да би дошло до пробоја и напретка.

На питање да ли ће Фон дер Лајен имати подршку Европског парламента, Кацин каже да она ту подршку има, јер су они који су гласали против ње, пре свега поједине социјалдемократе у Немацкцој и другим земљама, били негативно награђени за тај проспуст.

Они сада имају шансу да, на почетку мандата Фон дер Лајен, остваре бољу „хемију“, односно бољу сарадњу са њом и подрже њене напоре.

Кацин сматра да је Србија, у претходном периоду, могла знатно више и брже да напредује на ЕУ путу.

Србија се, по његовом мишљењу, и даље бави “вечитим темама” и темама из прошлости, наводи Кацин.

У том контексту истиче да га је изненадило што се Србија “на неки начин јавно“, повезује са Евроазијском унијом, док све остале земље у Европи желе да буду део Запада.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести