Кајкић тврди да су оптужбе БИА за шпијунажу лажне

ЗАГРЕБ: Суспендовани хрватски полицајац Никола Кајкић, против кога је српска Безбедносно-информативна агенција (БИА) подигла кривичну пријаву за шпијунажу, назвао је данас отпужбе које му се стављају на терет "глупостима, лажима и конструкцијама".
1
Фото: Tanjug

Бивши истражитељ МУП-а Хрватске за ратне злочине на пољопривредном добру "Овчара", рекао је на конференцији за новинаре у Загребу да је часно и одговорно радио свој полицијски посао, све док у јулу није удаљен из службе због тешке повреде службене дужности, пренела је Хина.

Кајкић тврди да му је једини приоритет био проналазак гробница с несталим особама.

"Ако је грех у Србији доћи до информације где су нестали, онда је то срамота од државе", додао је.

Кајкић, који је председник Националног синдиката полиције Хрватске, тврди да нема никакве везе са хрватском обавештајном службом и да никада није био агент.

Кајкић тврди и да му је после суспензије у МУП-у "српска обавештајна служба три пута нудила новац за сарадњу и повезивање са српским агентима у Хрватској, и то преко Дражена Летића кога Србија заједно са њим сумњичи за шпијунажу".

Он још тврди да су од њега српске службе тражиле податке о исказима Срба у предмету Овчара, као и спајање са особама које у Хрватској издају пасоше и могу да провере за којим се грађанима трага у Хрватској, а живе у Србији.

О свему је томе, како каже, обавестио хрватску службу, али до данас није добио одговор.

Одбацио је и било какву повезаност хрватског фудбалера Луке Модрића са случајем, тврдећи да га никад није видео, а сматра да је име фудбалера помињано јер је, како наводи, службама требало "неко звучно име".

Српски медији су помињали Модрића као могућег финансијера, наводећи да је имао мотив како би прикупљеним подацима дискредитовао хрватског државног тужиоца Мирослава Краљевића који га је гонио због наводног давања лажног исказа у поступку против браће Мамић.

БИА је 28. новембра поднела кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Сремској Митровици против Кајкића и српског држављанина Дражена Летића, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело шпијунажа из члана 315 Кривичног законика Србије.

БИА је саопштила да је установила да је своје ангажовање на територији Србије спроводио илегално, реализујући тајне, конспиративне и обавештајне активности, мимо постојећих процедура и званичних канала комуникације и сарадње, који постоје између полицијских и правосудних структура две земље.

"Наведено је реализовао по налогу хрватске обавештајне службе и десничарских политичких структура у Хрватској, са крајњим циљем да се пред међународним инстанцама доведе у питање способност правосудних институција наше земље да поступају у складу са законом, да се укаже на наводни политички утицај на поменуте одлуке суда, и да се угрозе безбедност, политички положај и економска стабилност наше државе", саопштила је БИА након што је поднела кривичну пријаву против Кајкића и Летића.

Летић, бивши припадник МУП Србије, у досијеу БИА у који је "Блиц" имао увид, помиње се као српска веза Кајкића.

Како се, поред осталог, наводи у досијеу БИА о Кајкићу, он је у Србији је врбовао осуђене за ратни злочин на пољопривредном добру "Овчара", како би променио њихове исказе и повезао Србију и њено тадашње руководство са тим злочином.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести