Кандић: Хрвати су бомбардовали колону

Координаторка Мреже помирења РЕКОМ и дугогодишња извршна директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић рекла је да постоје непобитни докази да је Хрватска војска бомбардовала избегличку колону 7. и 8. августа 1995. године.
kandic
Фото: Youtube Printscreen

„Забрињавајуће је да председник и премијер Хрватске сматрају да је заштита припадника њихове војске од кривичне одговорности национални приоритет, иако има непобитних доказа да је хрватска војска бомбардовала избегличку колону у два наврата, 7. и 8. августа 1995, и усмртила најмање шесторо деце”, написала је Кандић на Твитеру.

„Да је у постјугословенским земљама успостављена владавина права, не би се штитили официри него жртве, без обзира на етничку припадност”, навела је Кандић, преноси Н1.

Тужилаштво Хрватске је, према њеним речима, одавно требало да утврди ко је наредио бомбардовање избегличке колоне и да нередбодавце и извршиоце злочина казни.

Додала је и да је Тужилаштво БиХ, које се позива на територијалну надлежност, имало обавезу да спроведе истрагу и покрене кривични поступак против припадника хрватске војске за бомбардовање избегличке колоне код Босанког Петровца и Босанског Новог, и за погибију цивила који су бежали.

"Постконфликтна друштва немају институције које могу непристрасно да примењују принцип универзалне надлежности. Уместо суђења у одсуству, тужилаштва Србије, Хрватске и БиХ треба да сарађују и да за сваки ратни злочин нађу решење, као у време председника Иве Јосиповића", поручила је Кандић.

Тужилаштво за ратне злочине у Београду подигло је оптужницу против четворице високих официра Хрватске војске због ратног злочина над српским цивилима у акцији "Олуја" 1995. године, односно због бомбардовања избегличке колоне на Петровачкој цести.

Оптужница је наишла на бурне реакције у Хрватској, одакле је као одговор стигла и најава да би та држава могла подићи оптужницу против председника Србије Александра Вучића због ратнохучкашких говора у Глини 1995. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести