Кандић: Хрвати су бомбардовали колону

Координаторка Мреже помирења РЕКОМ и дугогодишња извршна директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић рекла је да постоје непобитни докази да је Хрватска војска бомбардовала избегличку колону 7. и 8. августа 1995. године.
kandic
Фото: Youtube Printscreen

„Забрињавајуће је да председник и премијер Хрватске сматрају да је заштита припадника њихове војске од кривичне одговорности национални приоритет, иако има непобитних доказа да је хрватска војска бомбардовала избегличку колону у два наврата, 7. и 8. августа 1995, и усмртила најмање шесторо деце”, написала је Кандић на Твитеру.

„Да је у постјугословенским земљама успостављена владавина права, не би се штитили официри него жртве, без обзира на етничку припадност”, навела је Кандић, преноси Н1.

Тужилаштво Хрватске је, према њеним речима, одавно требало да утврди ко је наредио бомбардовање избегличке колоне и да нередбодавце и извршиоце злочина казни.

Додала је и да је Тужилаштво БиХ, које се позива на територијалну надлежност, имало обавезу да спроведе истрагу и покрене кривични поступак против припадника хрватске војске за бомбардовање избегличке колоне код Босанког Петровца и Босанског Новог, и за погибију цивила који су бежали.

"Постконфликтна друштва немају институције које могу непристрасно да примењују принцип универзалне надлежности. Уместо суђења у одсуству, тужилаштва Србије, Хрватске и БиХ треба да сарађују и да за сваки ратни злочин нађу решење, као у време председника Иве Јосиповића", поручила је Кандић.

Тужилаштво за ратне злочине у Београду подигло је оптужницу против четворице високих официра Хрватске војске због ратног злочина над српским цивилима у акцији "Олуја" 1995. године, односно због бомбардовања избегличке колоне на Петровачкој цести.

Оптужница је наишла на бурне реакције у Хрватској, одакле је као одговор стигла и најава да би та држава могла подићи оптужницу против председника Србије Александра Вучића због ратнохучкашких говора у Глини 1995. године.

Cudo ne vidjeno
27.05.2022 • 02:00
Eto objasnjenja svim narodima bivse nam zajednicarske drzave, sto na tim terenima, u poslednje vreme, sve cesce menjaju godisnja doba u nekoliko dana, pa cak i u jednom danu - cas je suncano, cas kisa, cas se nadviju gradonosni oblaci. Razlog je jednostavan i prost: po prvi put u svom zivotu neizmerna obozavateljka srpskih zatocenika u Strazburskom kazamatu. Da li je staracka savest, makar u promilima, podsetila da su stradala, pored ljudi i zena (koje ne pominje) stradala i SRPSKA DECA.
Cudo ne vidjeno
27.05.2022 • 02:11
Bez obzira na svu njenu ostrascenost kada su Srbi u pitanju, ne treba se ljutiti na vremenske nepogode koje se desavaju na pomenutim prostorima, jer je to samo znak da su i nebesa zaplakala nad ovom minijaturnom promenom dokazane i ne pokolebljive "obozavateljke" Srba, ali samo kada su bez slobode. Kazu da se u coveku dogadjaju ne objasnjiva desavanja, na psihickoj bazi, kada se nalazi u starackoj dobi, pa je tera neka nevidjena i ne objasnjiva sila, da se ispovedi, makar i na ovaj nacin.
Cudo ne vidjeno
27.05.2022 • 02:29
Kada joj je Sudbina ili Karma odredila da bude suprotstavljena svemu sto joj nije po volji. Da li zbog pretrpljenih, iz decjih dana, frustracija, ne uzvracene ljubavi ili neuspeha u nekim mastanjima, ipak pronasla sebe u necemu sto ce je, bar, po zlu ako ne po dobru pamtiti, njen (ako je ) narod, sto se ne bi moglo tvrditi po dosadasnjim delovanjima u odnosu na Srpski Narod. Kazu, jer su tome dokazi mnogi, da covek koji ne moze da bude upamcen po dobrom delu, a ono, se trudi da bud bar po zlom.
EUR/RSD 117.3664
Најновије вести