Кандидати Српске листе: Очекујемо одзив Срба већи него икад

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Кандидати за градоначелнике четири српске општине на свеверу Косова и Метохије очекују да одзив Срба на изборима у недељу, 19. маја буде много већи него до сада, упркос жељама Приштине да их српски народ преспава.
srpska lista, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Тиме би, кажу, Срби показали "несаломиву" решеност да остану на својим огњиштима.

Поводом почетка предизборне кампање, кандидат и досадашњи градоначелинк Северне Митровице Горан Ракић каже за Тањуг да 19. маја нису локлани избори већ нови редеферендум "за или против опстанка Срба на КиМ". 

"Српска листа и српски народ део су ширег националнаг покрета и наша снага је у колектву. Они који желе да нас ослабе и угрозе, без озбира на све међусобне политичке разлике, наступају као колектив. Једини нацицн да се одбранимо је да имамо јединствену српску политику, јер оно што бранимо на КиМ не припада само нама већ читавом српском народу", рекао је Ракић.

Он је истакао да је од кључне важности да локални органи власти на северу буду у рукама српског народа. 

Ракић је позвао грађане на јединство и да на изборе изађу у што већем броју, наводећи да се "непријатељи српског народа надају да ће Срби преспавати недељу".

"Зато позивам да поново покажемо колико смо јединствени и решени да останемо и опстанемо на КиМ", казао је Ракић, који је и лидер Српске листе.

Кампања у Зубином Потоку, која је као и за градоначенике остале три општине на северу КиМ почела у поноћ, биће "мекана", а циљ је да се до петка у поноћ, када почиње изборна тишина, обиђу сва села, све месне знаједнице и домаћини, изјавио је за Танјуг председник у оставци Стеван Вуловић. 

Кандидати Српске листе за првог човека Зубиног Потока и Звечана Срђан Вуловић и Вучина Јанковић такође су навели да су избори за народ вид референдума на коме ће масовним изласком показати да су уз своју државу Србију.

Вуловић сматра да је безбедност у општини под контролом, да нема проблема, те да се активности одвијају по плану - формирана је Општинска изборна комсија, бриачка места. Додао је да планирају скупове у МЗ Зупче, Брњак, Црепуља и Бубе.

"Имамо и једно албанско село, са њима смо у коректним односима. Они имају два кандидата за место градоначелника, док сам испред Српске листе једини кандидат ја", рекао је Вуловић и подсетио да је иста ситуација и у остале три општине где кандидате имају Самоопредељење и ДПК.

Досадашњи председник општине Стеван Вуловић рекао је да очекује да ће његов наследник добити више гласова од њега. 

"Циљ је да наставимо борбу за опстанак и останак спрског народа", рекао је он.

И за кандидата за градоначелника Звечана Вучину Јанковића избори су рефередумско питање и један од доказа да ће општинама на северу управљати Срби и да никада неће слушати директиве из Приштине.

"Грађани знају да су избори буквално јединствена ситуација да показемо да смо сложни и јединствени као народ. Значај избора је велики утолико што доказујемо да подрзавамо политику који води Београд према КиМ", рекао је Јанковић за Тањуг и додао да предизборна кампања протиче без проблема.

Кандидат за председника општине Лепосавић Зоран Тодић каже да грађани севера изласком на изборе шаљу јасну поруку Приштини и међународној заједници шта желе.

"Победа нам је неопходна да бисмо показали несаломиву одлучност српског народа да брани јединство, што смо доказали безброј пута за ових 20 година, да смо спремни да бранимо све што нам припада, борећи се за своја права и интересе да останемо на својим огњиштима", казао је он.

Предизборна кампања почела је у поноћ и трајаће до 17. маја, два дана пред изборе које је Пришина расписала због повлачења челника тих општина, али и осталих представника Српске листе из институција крајем новембра након увођења таксти од сто одсто на увоз српске робе.

Вуловић: Избори у недељу су референдум

ЗВЕЧАН: Предстојећи избори за градоначелнике четири општине на северу КиМ имају референдумски карактер и веома је важно да грађани што масовније гласају и подрже кандидате Српске листе како би се и Приштини и међународној заједници упутила порука да су Срби јединствени и спремни да у сарадњи са Београдом стану у одбрану својих националних интереса, поручено је данас на почетку предизборне кампање за изборе који ће бити одржани у недељу 19. маја. 

Кандидат Српске листе за градоначелника општине Зубин Поток Срђан Вуловић поручио је, гостујући на Телевизији Мост, да је дошло време да се Гордијев чвор пресече и реши проблем опстанка српског народа на КиМ, и да је зато масовност изласка грађана на биралишта од пресудног значаја.

"Ови избори су референдум о томе колико ће држава Србија бити присутна овде, јер Срби на северу и на целом КиМ зависе од Србије", рекао је Вуловић, објаснивши да ће подршком њему и Српској листи Срби показати и колико су јединствени и колико подржавају свог председника Александра Вучића. 

Он је истакао да ће се као градоначелник борити за запошљавање младих и отврање нових радних места, како би Зубин Поток постао економски самоодржива општина, и како би се Срби задржали на својим огњиштима али и на повратак мотивисали они који су били принуђени да се раселе широм централне Србије. 

Како је прецизирао, захваљујући Београду у току је реализација четири капитална пројекта у Зубином Потоку, попут изградње рибњака и обнављања производње фабрике "Симпо", а Влада Србије би ускоро требало да одобри још око 15 пројеката са којима је општина Зубин Поток конкурисала.

"Ово је први пут да је Србија озбиљно приступила решавању проблема на КиМ, ово је први пут да Србија улаже у привреду и развој, улаже напоре да се српски народ на КиМ осамостали и да живи од свог рада", казао је Вуловић. 

И заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић, гостујући у истој емисији, позвао је грађане да у недељу изађу на биралишта у што већем броју и да пошаљу поруку онима који мисле да ће притисцима сломити српски народ на северу КиМ и можда тиме успоставити своју контролу над тим делом Космета. 

"локални избори на северу КиМ превазилазе значај обичних избора, и по политичком значају у овом историјском тренутку вероватно да се могу поредити само са локалним изборима у Београду, јер ово нису избори на којима се одлучује како ће бити уређено паркирање на северу КиМ, већ се одлучује о томе на који начин ће српски народ послати поруку и Приштини и међународној заједници о политичкој и економској репресији овде", објаснио је Јовић. 

Србија, како је додао, спроводи велики инвестициони програм на КиМ, и у том смислу Београду је потребан поуздан партнер са којим на локалном нивоу може да спроведе све те пројекте, а Београд као поузданог партнера препознаје само Српску листу. 

"Ово је добра прилика да се сви окупимо и као један пошаљемо поруку о јединству Срба на КиМ и јединству Београда и политичких структура Срба на КиМ", рекао је Јовић, додавши да гласом за кандидате Српске листе грађани дају подршку политици економског развоја и отпора репресији. 

"Наш позив на јединство није позив на мржњу и непријатељство са комшијама Албанцима. Ми ћемо и у будућности живети на истом простору. Ствар је само у томе, када се се њима сарађује, да се то чини у интересу српског народа, као што и они са нама треба да сарађују у интересу свог народа. Међу политичким субјектима српског народа на КиМ једина опција која има свест да, када се сарађује са Албанцима мора да се сарађује у интересу српског народа, јесте Српска листа", рекао је Јовић. 

Држави Србији је, такође, како је истакао, веома важно да добије ветар у леђа масовном подршком Срба са КиМ, како би се у међународној арени са што снажнијим аргументима борила за заштиту својих државних и националних интереса на КиМ.

Ђурић: Важно да избори на КиМ прођу без инцидената

БЕОГРАД: Важно је да предстојећи избори за градоначелнике четири општине на северу Косова и Метохије протекну без инцидента и у демократској атмосфери, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Ђурић у разговору са шефом Мисије ОЕБС-а у Приштини Јаном Братуом.

Ђурић је нагласио да се мора спречити сваки евентуални покушај прекрајања изборне воље грађана од стране привремених институција самоуправе у Приштини.

Он је представнику ОЕБС-а указао и на све чешће притиске Приштине на Српску листу и занемаривање изборне воље грађана српске националности на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Ђурић и Брату разговарали су о политичкој и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и сагласили се да је потребно отклонити препреке за наставак дијалога Београда и Приштине и обновити напоре на изградњи међунационалног поверења на терену.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести