Капор: Русија имала мотив да минира Северни ток 1 и 2

БЕОГРАД: Енергетичар Миодраг Капор изјавио је данас да су подводне експлозије на гасоводима Севрени ток 1 и 2 последица саботажа за које је осумњичио Русију.
Танјуг/видео/Миодраг Капор
Фото: Танјуг/видео/Миодраг Капор

Он је навео да не постоји званична информација о томе шта се догодило, али је додао да по ономе што долази из релевантних извора то јесте акт саботаже, јер су се догодиле три истовремене експлозије.

"Сада је питање коме је то у интересу. Ако узмемо у обзир шта се дешава на фронтовима у Украјини, да ствари не иду баш по плановима Руске Федерације и да је доток гаса кроз Северни ток 1 већ неко време обустављен, а кроз Северни ток 2 никада није ни успостављен, то би могло да значи као неко упозорење Западу генерално, а потом САД-у и ЕУ шта би могло да се догоди ако се овакав тренд достављања наоружања Украјни и генерално подршке тој земљи настави", рекао је Капор за Тањуг.

Он је додао да се не сме губити из вида да су на дну Балтичког мора постављени и каблови за интернет, као и гасна веза између Норвешке и Пољске и то протумачио као могуће упозорење да би даљим саботажама могло да дође до прекида интернет комуникације између скандинавских земаља и континенталног дела Европе, али и до прекида дотока норвешког гаса у Пољску.

"Савезници из САД и ЕУ су ту претњу, колико видим, озбиљно схватили и мислим да ће предузети неопоходне кораке да обезбеде тај део Балтичког мора да се тако нешто предупреди, али ће то бити игра мачке и миша, ко ће да буде успешнији", сматра Капор.

Он је навео да је метан, као главни састојак природног гаса 80 пута штетнији за атмосферу од угљендиоксида и додао да се из оштећених гасовода испушта велика количиина гаса.

"По најновијим мерењима се испушта 500 тона гаса на сат у атмосферу, а највећа несрећа која се догодила до сада са гасом била је у Калифорнији, када је испуштано 50 тона на сат. Треба имати у виду да је ово подводна експолозија и да је добар део метана апсорбовала вода, али је то на неких 30 метара дубине, што није нека велика водена површина, тако да ће тек да се утврде стварне последице по ефекат стаклене баште", рекао је Капор.

Он сматра да, упркос оваквом току ствари, не би требало да буде неких непредвиђених догађаја који би угрозили доток гаса у Србију Турским током, посебно након најновијег уговора који смо склопили с Руском Федерацијом, мада је замерио што смо и даље зависни од руског гаса.

"Морам да нагласим да је политика ове и оне претходне власти да будемо потпуно зависни од једног извора снабдевања, да нисмо готово ништа урадили на пољу диверзификације, због чега смо доведени у ситуацију да смо веома рањиви, као и Мађарска. Због тога су Мађарска и Србија једини савезмници Путину у овом тренутку у Европи", рекао је Капор.

Он је апеловао на грађане да штеде струју у границама својих могућности, оценивши да је чак и мала уштеда велика помоћ у смањењу задуживања у иностранству.

На питање да ли ћемо моћи да обезбедимо новац за куповину неопходне количиине електричне енергије, Капор је рекао да то зависи од тога колико је Србија платежно и кредитно способна, напоменувши да је Министарство финансија најавило да ћемо се задужити три милијарде евра због недовољне домаће производње струје.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести