Кдолски: Набавка више вакцина одлична одлука Србије

БЕЧ: Имајући у виду брзо ширење делта соја корона вируса, Аустрија је прерано спровела попуштање епидемиолошких мера, рекла је за Танјуг бивша министарка здравља Аустрије Андреа Кдолски, која сматра да је Србија својом борбом против пандемије ковида 19 узор другим државама.
e
Фото: Youtube Printscreen

Кдолски је оценила да се власти у Аустрији труде да планирају кораке уз баланс између важног одржавања здравља грађана и очувања привреде, што не успева у свим областима.

“После 18 месеци имамо ситуацију да су се грађани уморили од закључавања, разних рестрикција, и зато политика сада покушава грађанима да понуди већу слободу која је, ако узмемо у обзир ширење делта соја, уследила нешто прерано“, оценила је она.

Кдолски истиче да власти сада повлаче своја обећања у вези са попуштањем мера, што не наилази на добар пријем код грађана.

Истиче да ће у целој Европи морати с великом обазривошћу да се прати нови, делта сој.

Очекује се да ће већ наредних недеља делта сој преузети потпуну доминацију, односно да ће бити узрок 90 одсто инфекција, а како каже Кдолски, треба имати у виду да је тај сој заразнији.

„Мислим да ће морати веома брзо да се реагује како не бисмо имали ситуацију као прошле јесени када смо имали проблеме са болничким капацитетима“, упозорила је Кдолски, подсећајући да је циљ да се не дође у ситуацију да лекари морају да врше тријажу пацијената.

Када је реч о вакцинацији, објашњава да је ситуација тешка, јер постоји све више противника вакцине.

„Људи су раније били захвални што постоје вакцине, генерација наших родитеља је била срећна што постоје вакцине и вакцинисали су децу против свих болести. Тако смо успели да у потпуности искоренимо неке болести. У новим генерацијама има све више противника вакцинације“, указала је она.

„Сада имамо ситуацију да се ради о здрављу друштва, а наш циљ је да се достигне колективни имунитет како бисмо могли поново да живимо нормално, што значи и да дижемо привреду“, објаснила је Кдолски.

Када је реч о Србији, каже да је добро што је земља набавила више вакцина.

„Посебно ми се допада што је Србија набавила вакцине више произвођача, јер је тиме подстакла спремност за вакцинацију. То је требало урадити и у Аустрији. Требало је узети Србију као пример, да грађани могу да бирају којом вакцином желе да се имунизију“, објаснила је она.

Србија је, према њеним речима, ишла исправним путем.

Кдолски сматра да је исправно да се набави више врста вакцина и зато што се видело да су произвођачи каснили са испорукама, па је и то био начин да се спречи несташица.

Оценила је одличним што је Србија повећањем буџета здравству и подстицајем привреде реаговала на кризу.

„Треба имати у виду привреду, јер када се победи пандемија не сме се дозволити да економија буде на коленима“, додала је она.

Кдолски каже и да јој се посебно свидело што је Србија подржала вакцинама своје суседе.

Подсетивши да у Аустрији ради много људи који живе у суседним државама, она је нагласила да само вакцинацијом окружења, могућност уношење вируса може да се стави под контролу.

„И ту смо могли Србију да узмемо као узор“, закључила је бивша министарка здравља Аустрије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести