Кикинда брзим економским развојем отвара нова радна места

Градоначелник Кикинде Павле Марков каже за „Дневник“ каже да је овај град у једном тренутку био у тешком стању, долазило је до девастације, ствари су годинама стајале у месту и нису имале озбиљна инвестициона улагања.
1
Фото: Dnevnik.rs

Буџет града износи више од две милијарде динара, а локална самоуправа пре четири године затекла је дугове који износе скоро половину буyета, тачније 980 милиона динара који су направиле јавна предузећа и Градска управа.

- Ми смо морали брзо да направимо визију града и начели најтеже теме. Проблем Града је што се налази на северу Војводине и Србије и нема комуникацију са инфраструктурним делом државе, мислим на аутопут и тада смо се одлучили на важан циљ за нас, а то је отварање граничног прелаза са Румунијом- истиче Марков и додаје да је та одлука довела до напретка, комуникације, флуктуације људи, робе.

Следећи велики проблем је био тај што град није имао ниједну ни домаћу, а ни страну инвестицију, али ни понуду за улагаче. Тада је одлучено да се изгради прва индустријска зона, иако је то и даље био период дугова.

-Завршетак индустријске зоне у рекордном року од годину дана донео је прву страну инвестицију. Француска компанија „Мекафор“ отвара своју фабрику код нас, што аутоматски привлачи и друге инвеститоре- истиче Марков и додаје да коначно долази до економског развоја.

Градска управа уз помоћ државе ревитализује старе гиганте „МСК“, те фабрику „Тоза Марковић“ коју преузима „Србијагас“ и у њима данас ради 1.200 људи, те Кикинда постаје на добром гласу да брзо и лако реализује инвестиције.

- Највећи инвеститор италијански „Зопас“ тада отвара фабрику у објекту бивше ливнице, коју Град купује и даје „Зопас“-у у закуп, што је важно, јер смо ми њима приступили као партнери- подсећа Марков.

Фото: Dnevnik.rs

За годину и по дана колико италијанска компанија послује у Кикинди отворено је више од 500 радних места, а сада је покренута и друга фаза, те „Зопас“ креће у изградњу нове фабрике, која ће запослити још људи.

-Тренутно радимо на отварању још једног постројења италијанске „Калцедоније“, јер су откупили земљиште у индустријској зони и добили дозволу за градњу и очекујемо да ће до краја године бити отворена и њихова фабрика- истиче градоначелник Кикинде.

Индустријска зона простире се на 20 хектара, и са две фирме, јер „Зопас“ послује ван индустријске зоне, капацитет је попуњен, те је Град одлучио да крене у изградњу друге индустријске зоне, која ће се налазити на самом улазу у град, већ има заинтересованих инвеститора, а завршетак градње очекује се кроз годину дана.

-Тридесет година нисмо имали ниједну зону, а сада имамо такорећи две. Нова радна места довела су до тога да од 60 хиљада становника, на Бироу је 3.800 незапослених лица, што је добра статистика- напомиње Павле Марков.

Осим великих пројеката, отворена је и млекара која запошљава 50 радника, те је направљен уговор са фирмом „Аутомотиве“ из Сенте, која је запослила 500 људи из Кикинде, затим „Ле Белиер“ ускоро запошљава 100 радника чим радови на хали буду готови, али су и домаће фирме упослиле још 200 радника, као и „Лидл“ који чим буде отворен планира да отвори још 40 нових радних места.

Фото: Dnevnik.rs

-То је више од 2.000 радних места у року од две године, што је потпуно другачија ситуација у односу на пре неколико година када су људи масовно добијали отказе- истиче Марков и додаје да је визија економског развоја локалне самоуправе дефитивно дала резултате.

Према његовим речима, имају квалитетан однос и са Покрајином и са Републиком и заједнички реализују велике пројекте, као што је на пример је пут Башаид- Кикинда, а и део изградње индустријске зоне је финансиран из Републике.

-Сада имамо велики пројекат фабрике воде који се финансира из КФВ банке и Републичке владе, која ће бити отворена за три године и то је инвестиција од 6 милиона евра и веома значајна за Кикинђане који воду истичу као један од већих проблема- каже Марков.

Градоначелник Кикинде додаје да им је прошла година била значајна по многим стварима. Између осталог, реконстрисано је десет вртића, али је уложено и у школе, а улагања су пођеднака и у граду и у девет месних заједница колико броји општина, за које су повећана средства, и у већини села урађена реконструкција улица.


Уместо седам једно јавно предузеће

Градска управа је радила на рационализацији, те Град данас функционише са седам чланова Већа, рачунајући градоначелника и заменика, што чини јединствен систем у Србији, да Градом управља тако мали број људи.

-Потрошња горива је преполовљена, дневнице смо укинули на самом почетку и онда смо урадили велики пројекат, први у Србији, и укинули седам јавних предузећа и агенција и основали једно јавно предузеће које данас функционише боље, него што је некада седам- истиче Марков и додаје да су данас трошкови за 200 милиона динара нижи.


Буџет Кикинде за ову годину је 2,4 милијарде динара, а инвестициони део се повећава из године у годину.

Велика улагања из буyета су и у спорту и у култури, те је прошле године изграђен музеј „Терра“ једини музеј великих скулптура теракоте у свету у који је уложено 40 милиона динара, али и реконструкција Народне библиотеке, чија фасада је десет година стајала под скелама.

Пре четири године затечени су дугови који износе скоро половину буџета, тачније 980 милиона динара који су направиле јавна предузећа и Градска управа. Ми смо морали брзо да направимо визију града и начели најтеже теме(Павле Марков)

У Кикинди се ради и реконструкција канализационе и водоводне мреже, а за ову годину је планиран и велики пројекат изградње Градске пијаце, која ће бити готова за две године. Кикинда је на уласку у град добила и кружни ток, а у плану је и изградња новог према индустријској зони.

Фото: Dnevnik.rs

-Имамо и пројекат реконструкције великих булевара, који ће граду дати нови изглед, али то ће бити реализовано кроз пар година- каже Марков и истиче да се у све области улаже, те се ђацима организује превоз, свака беба по рођењу добије пакет, стипендирају се студенти у износу од 8.000 динара, купљено је четири нова возила Хитне помоћи за Дом здравља, 19 милиона уложено је у болницу у соларне панеле који су смањили трошкове трипут...


Све кикиндске награде

- Добили смо и три значајне награде, једну од Европског парламента, затим награду за најбољу манифестацију у Србији „Дани лудаје“ и проглашени смо за град који издаје најбрже грађевинске дозволе по статистици министартсва- истиче Марков и додаје да су проглашени и као један од два најчистија града у Србији.

Кикинда је најпознатија по награђеној манифестацији, али и совама које су светска атракција, те је и Би-би-си дошао да направи прилог баш из овог града, што је одличан туристички потенцијал. Специфичност града је и мамут Кика, која се налази у музеју у центру, а ове године креће се и у реконструкцију позоришта.


Марков је посебно поносан на две новоотворене педијатрије у граду, купљени су и нови медицински апарати, полицијска управа је такође добила нова возила, уложено је и у Спортски центар, те је базен добио нове плочице...

Марков напомиње да су ствари заиста кренуле на боље, што виде сви грађани и да су улагања дала резултате.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести