Клачар: Очекујем да се парламент конституише до краја јула

БЕОГРАД: Директор Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) Бојан Клачар изјавио је вечерас да очекује да ће нови сазив скупштине бити конституисан до краја јула и да ће у будућем парламенту бити динамично, уз пуно различитих политичких тонова.
vlada srbije yt
Фото: Youtube Printscreen

Клачар наводи за Тан‌југ да сада следи формирање новог скупштинског сазива и да не очекује да се тај процес пролонгира, имајући у виду рокове из закона о избору народних посланика.

Клачар подсећа да у четвртак почињу консултације председника Србије Александра Вучића са представницима политичких странака и истиче да то значи да ће се процес конституисања Скупштине и формирања Владе убрзати.

"Вероватно је најсложенији посао дефинисати ко ће чинити ту већину и који министри ће бити испред те већине у будућој влади", казао је Клачар.

Додаје да очекује да се влада формира у августу, јер, каже, постоје реалне потребе да се тај процес што пре заврши, с обзиром на најављену тешку јесен и зиму.

"Чини ми се да је август реалан рок да добијемо извршну власт", казао је Клачар.

Када је реч о позицији СПС у преговорима са СНС око сарадње, Клачар сматра да се она није променила у односу на период пре избора и додаје да је СПС прагматична странка којој је у интересу да настави сарадњу са напредњацима.

Клачар додаје да ће СПС бити део владајуће коалиције и да ће имати више одговорности и политички захтевнијих позиција у односу на претходни период.

Наводи да су мале шансе да премијерско место добије неко из редова СПС, уз оцену да је слоган кампање лидера те странке Ивице Дачића био добар маркетиншки потез.

"Што се тиче позиције председника Народне скупштине не бих искључио могућност да буде неко из СПС. За владајућу коалицију биће изузетно важно да ту функцију обавља неко ко је искусан политичар, а Дачић се уклапа у тај профил", казао је Клачар.

Када је реч о потенцијалним променама изборног законодавства, Клачар каже да би у неком тренутку требало да се отвори дискусија о изборној реформи и раду изборне администрације.

Како је рекао, разговори о томе би требало да се воде у правцу системских решења, уз анализу шта је до сада урађено, односно шта је донело резултате, а шта не.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести