Кларк, Кушнер и Вокер сведочиће у Тачијеву корист

ХАГ: Бивши међународни званичници, међу којима су Весли Кларк, Бернар Кушнер и Вилијам Вокер, сведочиће у корист бившег председника привремених приштинских институција Хашима Тачија против кога се у Специјалном суду води поступак по оптужници за злочине против човечности и ратне злочине, наводи се у документу који је том суду поднела Тачијева одбрана.
hasim taci, youtube printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У поднеску који је достављен Специјализованим већима, Тачијева одбрана је обелоданила имена осам дипломата позваних да сведоче у процесу, а као сведоци одбране наведени су и Стив Бенет, Џок Кови, Мајкл Дарки и Деан Евертс, преносе приштински медији.

Тачијев адвокат Грегори Кихо навео је да су сви ти сведоци у поодмаклим годинама и да су различитог здравственог стања, због чега "постоји врло реалан ризик да њихови докази можда неће бити доступни касније на суђењу", па је затражио од судије за претходни поступак да већ сада предузме мере за њихово испитивање и депоновање исказа.

Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу потврдила су 5. новембра 2020. године оптужницу за ратне злочине и злочине против човечности против Тачија, као и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија.

Истог дана Тачи је на конференцији за новинаре саопштио да подноси оставку на место председника привремених приштинских институција и предао се судским органима у Хагу.

Претходно је оптужница потврђена и против Јакупа Краснићија, портпарола бивше Ослободилачке војске Косова и Реџепа Сељимија, шефа посланичке групе Покрета "Самоопредељење".

Оптужени се терете за убиства, терор и нехумано понашање над стотинама особа чији је идентитет познат и међу којима су косовски Срби, Роми и Албанци нелојални ОВК.

Према оптужници, они су та кривична дела починили у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову и у северној Албанији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести