Кнежевић: Резолуција писана најмање у Црној Гори

ПОДГОРИЦА: Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић каже да су усвајању резолуције о Сребреници у црногорском парламенту допринеле амбасаде земаља чланица НАТО и да му се чини да је резолуција најмање писана у Црној Гори.
Milan knezevic YT
Фото: Youtube Printscreen

Истакао је да су тензије велике, након што су делови парламентарне већине са посланицима ДПС-а донели резолуцију којом се, како је рекао, "Србија, српски народ и Српска православна црква проглашавају за геноцидне", чиме се, упозорава, ствара нова антисрпска атмосфера.

"Неопходно је било да се пошаље порука васколиком српском народу, не само у региону, него и у свету да отпочиње једна кампања самопризнавања и било је неопходно да се они којих има 30 одсто, а то су Срби у Црној Гори, представе такође геноцидним, а да ето, Црна Гора, израста на неке демократске стандарде и нивое да је спремна да признаје оно што се није признало ни у самој БиХ и око чега постоје и дан-данас различита тумачења", рекао је Кнежевић за РТС.

Он је изразио бојазан да је у питању "лансирна рампа" за обрачун са државним руководством Србије у априлу 2022. године, када се очекују председнички избори и избори за градоначелника Београда и да очекује талас доношења сличних резолуција у региону са намером да се укине Република Српска.

Додао је да Здравко Кривокапић, по свом профилу, по доживљају политике и по свему што је досад урадио, односно није урадио, више не заслужује да буде премијер Црне Горе.

Нагласио је да доношење резолуције и смена министра Лепосавића није могла да се спречи и да су упозоравали Кривокапића да се тиме улази у дубоку институционалну кризу.

"У овом тренутку, осим кризе у влади, која је евидентна и очигледна већ месецима, сада имамо и кризу у парламенту јер је Демократски фронт након тог изгласавања напустио Скупштину Црне Горе и потпуно је питање због чега је овако крхка парламентарна већина отпочела антисрпску политику и то на начин да се сукобљава са онима који су победили на изборима 30. августа", казао је Кнежевић.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести