Кнежевић: Патријарх је био наша звезда путоказница

ПОДГОРИЦА: Један од лидера Демократског фронта у Црној Гори Милан Кнежевић изјавио је, поводом смрти патријарха Иринеја, да су српски народ и Српска православна црква његовим одласком остали без свог духовног поглавара, саборника православне мисли, истинског подвижника у постбиблијском времену.
litije
Фото: Tanjug (printscreen/Facebook/Marko Milačić - Prava Crna Gora, arhiva)

Кнежевић је рекао да нас је патријарх Иринеј увек изнова враћао вери и најбољим вредностима нашег народа.

Подсећајући да је био ђак и службовао у призренској Богословији, Кнежевић каже да је управо та заветна косовска мисао око његове главе још за живота рисовала ореол човека и духовника који је израстао из великог српског народа.

Присећајући се литија одржаних у Црној Гори и цитирајући Црнанског који је рекао: “Бескрајни плави круг и у њему звезда”, Кнежевић каже да се тако и он у једној децемабарској ноћи прошле године, када су се у Црној Гори браниле српске светиње, добио од Његове Светости благослов да Српску цркву треба бранити свагда и на сваком месту.

И збиља је те вечери патријарх Иринеј био звезда - путоказница према којој смо се управљали у одбрани наших светиња, и на томе наш народ у Црној Гори треба вечно да му буде благодаран, навео је Кнежевић.

Присетио се и последњег сусрета у Патријаршији, када је, каже, патријарх био благ, насмејан и поносан на јединство нашег народа, које је у време његовог "духовног брођења нашом црквом било све видљивије".

Кнежевић каже и да је свако ко је једном имао тај благослов да разговара са патријархом Иринејом осетио посебност тренутка у којем је знао да се састао са историјом.

Његов опроштајни говор над одром митрополита Амфилохија у потпуности је заокружио национални и симболички смисао духовног јединства српског народа у Црној Гори, Србији и Републици Српској, и показао да је наша света Српска православна црква вечна и нераскидива у темељима векова које је узидао Свети Сава, навео је Кнежевић, пренео је подгорички портал ИН4С.

Медојевић: Био је искрена подршка Србима у Црној Гори

Председник ПзП-а, чланице владајућег Демократског фронта Небојша Медојевић изјавио је, поводом смрти патријарха српског Иринеја, да је увек када је Србима у Црној Гори било најтеже, давао духовну и моралну подршку и лидерима Срба и српском народу.

Медојевић је, на свом фејсбук профилу написао, да никада није упознао патријарха Иринеја, али да је из прича лидера партнерских партија и Иринејевих изјава, стекао утисак да је добар човек и да је искрено проживљавао дискриминацију и прогон Срба у Црној Гори.

Није никад ћутао и није се крио. Кад је било најтеже био је ту! Посебно ме је одушевио што никада није подржавао Мила Ђукановића, највећег антиправославца и антихрићанина, саопштио је Медојевић.

Због тога, истиче Медојевић патријарх Иринеј заслужује његово велико поштовање.

Медојевић је изразио саучешће Српској православној цркви и свим верницима због губитка једног, како је навео, "доброг човека и истинског духовног пастира српског народа", уз жаљење због тога што није имао прилику и да га лично упозна.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести