Коцијанчић: Дијалог је само онај коме посредује ЕУ

БРИСЕЛ:  Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић каже да је шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини спремна да организује нову рунду дијалога Београда и Приштине, а да је предуслов за то укидање такси наметнутих од стране косовских власти. 
Maja Kocijančić  foto: Tanjug video
Фото: Tanjug

”Висока представница је спремна да поново сазове дијалог, али јасно је да косовска влада мора да суспендује таксе како би се обезбедио брз наставак дијалга”, поручила је Коцијанчић. 

Она је после самита у Берлину и одлуке да се о дијалогу Београда и Приштине поново разговара почетком јула у Паризу поручила да Брисел поздравља сваки напор који подржава дијалог коме, како наглашава, посредује ЕУ. 

”Сваки састанак који подржава дијалог је од помоћи, може да допринесе и буде подршка, али дијалог је само онај коме посредује ЕУ”, каже Коцијанчић. 

Портпаролка ЕУ каже да је синоћни састанак у Берлину поружио прилику за неформалну, отворену и искрену размену мишљења. 

”Састанак је показао важан сигнал ангажмана две земље чланице, Немачке и Француске, заједно са осталима, у циљу будуће подршке и још веће посвећености дијалогу Београда и Приштине коме посредује ЕУ” закључила је Коцијанчић. 

Маја Коцијанчић је навела да је шефица ЕУ дипломатије у билатералним разговорима са лидерима са Западног Балкана у Берлину потврдила важност и посвећеност регионалној сарадњи, добросуседским односима и помирењу.

Она је најавила да ће ЕУ наставити контакте са лидерима из региона већ 8 и 9. маја када ће шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини присуствовати састанку Брдо Бриони у Тирани. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести