Коцијанчић: Дијалог воде председници,исход одређују обе стране

БРИСЕЛ: Портпролка ЕУ Маја Коцијанчић каже да је на Београду и Приштини да одреде агенду, брзину, дубину и исход дијалога, а да новоименовани тим Косова може да подржи преговоре које на првом месту воде председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи уз посредовање високе представнице Федерике Могерини.
Maja Kocijančić  foto: Tanjug video
Фото: Tanjug

Коцијанчич је на питање Танјуга о позицији ЕУ поводом недавно усвојене Резолуције косовског парламента о наставку дијалога са Београдом, којом се између осталог прејудицира исход дијалога, одговорила да је на обема странама да договоре агенду, брзину, дубину и исход дијалога.

Када је реч о именовању преговарачког тима Приштине за наставак дијалога са Београдом Коцијанчић очекује да то може бити допринос дијалогу који воде на првом месту Вучић и Тачи.

”Охрабрујемо све политичке и цивилне актере на Косову да конструктивно раде под заједничком платформом како би подржали дијалог на високом нивоу који воде председнци. Надамо се да ће то дати значајан допринос разговорима о правно обавезујућем споразуму”, поручила је Коцијанчић.

Она каже да је фокус ЕУ тренутно на дијалогу Београда и Приштине који се, како је поновила, тренутно води између председника, а коме посредује висока представница. 

Коцијанчић оцењује да је циљ дијалога правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа који би донео трајана решења за отворена питања заснована на међусобном договору, међународном праву и била прихватљива за земље чланице ЕУ. 

”ЕУ очекује од Србије и Косова да брзо примене обавезе из дијалога узимајући у обзир директну позвезаност свеобухватне нормализације односа и конкретене ЕУ песпективе заинтересованих страна”, закључила је Коцијанчић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести