Коха тврди да је добила нон-пејпер, припремиле га Немачка и Француска

ПРИШТИНА: Приштинска Коха је, под ознаком ексклузивно, објавила да је добила такозвани "нон-пејпер" који су наводно припремиле Немачка и Француска, као заједничку иницијативу за наставак дијалога Београда и Приштине и његово закључивање коначним споразумом.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Лист наводи да није могао да потврди аутентичност тог незваничног документа, према којем ће се Србија и тзв. Косово међусобно признати.

Према том "нон-пејперу", био би створен „аутономни округ северног Косова", у складу са законима и уставом тзв. Косова. Српска православна црква имала би "привилеговани статус", док би се Србија, након ратификације правно обавезујућег споразума, била дужна да "не омета чланство Косова у међународним и регионалним организацијама".

Наводи се да ће ове напоре подржати чланице ЕУ и САД, а да би процес требало да буде завршен пре краја фебруара 2022. године.


Немачки амбасадор: Лажна вест

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде негирао је да Берлин стоји иза такозваног "нон пејпера" по коме ће се Београд и Приштина међусобно признати и ту вест назвао лажном.

Роде је тако реаговао на свом Твитеру на писање Кохе да је имала увид у тај незванични документ, који су наводно припремиле Немачка и Француска.

Такозвани немачко-француски нон пејпер, који је објавила Коха диторе је лажна вест. Можда такав документ постоји, али сигурно није немачко-француски, рекао је немачки амбасадор.

Он је додао да Немачка у потпуности подржава дијалог Бепограда и Приштине под покровитељством ЕУ и њеног специјалног изасланика Мирослава Лајчака.
 


Према том "нон-пејперу", тзв. "аутономни округ северног Косова" имао би право регулисања законодавства на регионалној основи у областима економије, финансија, власништва над инфраструктуром, културе, образовања, здравства, социјалне заштите правосуђа, полицијске службе, урбаног развоја и европске сарадње, у складу са уставом тзв. Косова.

Према плану, обухватао би територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Северну Митровицу и град Зубин Поток са 63 села.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести