Комшић: Вучић не осуђује говор Додика, циљ разбијање БиХ

САРАЈЕВО: Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић оценио је да је данашњи говор српског члана тог председништва Милорада Додика у Београду "доказ да је коначни циљ такве политике разбијање државе Босне и Херцеговине и стварање Велике Србије".
komsic, tanjug
Фото: Tanjug/ Video, arhiva

Комшић је рекао да "налажалост", такве речи нису наишле ни на какву осуду председника Србије Александра Вучића, него на, како тврди, прећутно одобравање, преноси босански портал Кликс.

"Нама већ одавно ништа не значе фразе које господин Вучић изговара тим приликама, попут фраза о поштовању територијалног интегритета, док му истовремено Додик пуше за вратом и најављује нове сукобе на овим просторима, јер пут који он помиње и којим жели да крене је пут сукоба", рекао је Комшић.

Он је позвао Вучића, за којег је рекао да чешто говори како је најважније сачувати мир, да каже ко тај мир угрожава.

"Да ли га угрожава Додик са оваком политиком или то Вучић тек себе обуздава од срљања у сукоб", упитао је Комшић, који се данас налази у званичној посети Ватикану.

Он тврди да је "јасно ко га не угрожава", босанска страна која је, како је навео, "након свега, агресије и геноцида, пружила руку, али изгледа узалуд".

"Узалуд, јер је пружамо истим оним политикама у Србији које су нас хтеле доћи не те руке него главе и главе свих нас који волимо ову државу и не желимо нити тражимо ништа више осим тога да се у њу коначно престане задирати. Што се тиче самог Додика, након што је рапортирао Вучићу и себе довео на ниво Андрије Мандића, поновно је успео изрећи две контрадикторне тврдње у истој реченици, да хоће и мир и растурање државе. Нешто од то двоје мора одабрати, премда ми знамо шта он хоће", рекао је Комшић.

Он је оценио да "Додик галамом покушава да сакрије страх од изјава на које га нико није терао и којима никог није нарочито импресионирао, осим можда Вучића".

"Као што смо му и раније поручили, нити има моћи, нити снаге да било коју најаву оствари. Међутим, упамтићемо то да су његове жеље у Београду наишле на разумевање", поручио је Комшић.

Додик је данас у Београду поручио да Срби у Републици Српској, након даљег покушаја унитаризације БиХ, имају две могућности - или промену структура Уставног суда БиХ, у коме више неће бити страних судија, или референдум о статусу Републике Српске.

Додик је захвалио Србији и Вучићу на позиву да присуствује састанку са политичким представницима Срба из региона, поводом најновијих догађаја у БиХ и Црној Гори, те додао да му је српски председник предочио да су мир и стабилност региона најважнији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести