Консултације код Тачија завршене без договора

ПРИШТИНА: Прве консултације код председника привремених косовских институција Хашима Тачија о датуму одржавања конститутивне седнице парламента, након ванредних парламентарних избора 11. јуна, завршене су без конкретног договора, уз обећање да ће она бити сазвана врло бзо. 
Priština  Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Дневник (Филип Бакић), илустрација

Један од учесника констулација код Тачија, који је инсистирао на анонимности, рекао је за косовски Кљан да су на састанку поменута два приоритетна датума за одржање конститутивне скупштине - 27. јула или 4. августа.

Према овом извору све је сада у рукама Тачија, а његов кабинет ће нареднх дана у координацији са секретаријатом парламента договорити потребне детаље.Консултације код Тачија бојкотовала је већина странака, осим тзв. ратне коалиције окупљене око његове Демократске партије Косова, чији је кандидат за премијера Рамуш Харадинај.

Консултацијама су, осим коалиције окупљене око ДПК присуствовали представници мањина осим Српске листе, а присутан је био једино Слободан Петровић из СЛС-а.Тачи је након консултација позвао све политичке странке да се припреме, те да ће конститутивна седница убрзо бити заказана, пренела је Коха.нет.

"Врло брзо ћемо одреди датум расправе у консултацији са Секретаријатом Скупштине. Позивам стране да се спреме. Све ће бити урађено у року", рекао је Тачи.Представник Алијансе за будућност Косова Пал Лекај рекао је да ће та странка подржати све позитивне процесе.

"Косову су потребне истински демократске институције", рекао је Лекај и додао да би седница парламента требало да буде сазвана у најкраћем могућем року.Енвер Хоџај из ПДК је рекао да је конституисање скупштине и владе неопходно јер, како је рекао, Косово треба да започне унутрашње реформе.

"ДПК је спреман за конституисање скупштине и формирање владе. Ова земља треба да се бави дијалогом, разграничење, оснивањем војске...", рекао је Хоџај.

Посланица Иницијативе Ваљдете Бајрами затражио је од председника "зелено светло", јер према њој, потребно је и време за припрему седнице."Мислим да смо у добром временском року за одржавање расправе ове недеље или почетком следеће", рекла је Бајрами.

Тачи је непосредно након објављивања коначних резултата изјавио да ће седница Скупштине бити одржана најкасније 10. јула, а свако одлагање конституитисања парламента је у делу странака схваћено да велика тзв. ратна коалиција, чији је кандидат за премијера Рамуш Харадинај, нема потребну већину за формирање владе.

Раније се спекулисало да ће седница парламента бити одржана 27. јула. Последњи рок за конституисање парламента је 7. август.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести