Коснет: Тешко да дијалог новој влади може да не буде приоритет

ПРИШТИНА: Амбасадор САД у Приштини Филип Коснет изјавио је да, када је реч о дијалогу Београда и Приштине, "свет неће чекати".
kosnet
Фото: Youtube Printscreen

Коснет је то рекао у интервјуу за Т7, осврћући се на изјаву лидера Самоопредељења и вероватног будућег косовског премијера Аљбина Куртија да дијалог неће бити приоритет његове владе, преноси ТВ Кљан Косова.

Он је подсетио на изјаву америчког државног секретара Ентони Блинкена који је рекао да нова администрација неће одбацити сав рад на Балкану претходне администрације и истакао да желе пажљиво да проуче шта је урађено и сачувају оно што би требало сачувати.

"Охрабрио бих и друге да им ум остане отворен и да заједно погледају шта је учињено у прошлости и шта је важно урадити у будућности", рекао је Коснет.

Коснет је додао и да се променом америчке администрације циљеви за косово и Балкан неће много променити, односно да намера "и даље остаје да Косово буде равноправнији партнер у региону, али и са САД".

"Нова америчка администрација још увек развија детаље каква ће бити њихова политика према земљама региона. Очекивао бих неке тактичке промене, али сигурно ће економски развој и регионална економска интеграција остати део нашег програма за Балкан", рекао је Коснет.

Он је додао да је Косово мало тржиште и да мора да буде способно да се интегрише своју економију у регион.

Коментаришући иницијативу мини-шенген он је казао да она не треба да се одбаци ако се некоме не свиђа.

"Седите за сто са својим комшијама и одлучите се за даљи пут. Јер вашим суседима је потребно да Косово буде део регионалне економије онолико колико и ви вама", рекао је Коснет.

Говорећи о Вашингтонском споразуму, он је казао да су одлуке донете у Вашингтону и даље на снази и да администрација Џоа бајдена проучава специфичности односа Београда и Приштине, као и да је могуће да ће се неке одредбе тог споразума променити.

"Желимо да видимо да Београд и Приштина јачају своје економије", рекао је Коснет и додао да не зна да ли ће нова администрација именовати новог специјалног изасланика за дијалог Београда и Србије.

Коментаришући изјаве Аљбина Куртија и Рамуша Харадинаја о уједињењу са Албанијом, Коснет је поновио да визија САД за Балкан нису велика Албанија или Велика Србија, као и да је Уставом предвиђено да Косово буде мулти-етничка целина.

"Било којој америчкој влади било би тешко да помисли да одговор за мир на Балкану лежи у пуком одвајању свих по етничкој припадности и прављењу зидова. Морамо да градимо мостове, а не зидове", рекао је Коснет и додао да будућност КиМ није у изолацији и да мореа да буде део Европе, а не велике Албаније.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести