Косовска полиција: Ситуација на северу КиМ се смирила

ПРИШТИНА: Косовска полиција саопштила је данас да се ситуација на северу КиМ смирила, али да ће наставити да ради на постизању безбедности за све грађане.
Policija Kosova/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

 У саопштењу полиције се наводи да су предузете све мере како би се спречила било каква евентуална криминална активност.

"Ситуација се сада смирила, косовска полиција ц́е наставити своју посвец́еност постизању безбедности за све грађане без разлике, одржавању реда и јавне безбедности, као и предузимању полицијских мера у циљу спречавања свих криминалних радњи које се могу појавити на терену", додају из полиције, преноси Коха.

Наглашава се да је полиција у више наврата апеловала на грађане окупљене у северним општинама који су, како се наводи, те захтеве игнорисали.

"Захтеви полицијских службеника су занемарени, поједини људи у маси у Звечану су испољили насиље, бацали разна оруђа и бомбе на полицију и службена возила", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је полиција, у складу са законом, користила сузавац како би растерала масу и омогућила градоначелницима да уђу у просторије општина.

 Како се наводи у саопштењу косовске полиције, пет њених припадника је повређено у нередима на северу КиМ, три возила Еулекса су оштећена, а једно возило је запаљено током сукоба грађана и полиције у општини Звечан.

Раније данас косовска полиција упала је и зграде општина Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, где су се окупили грађани у покушају да спрече њихове уласке.

Кфор: Пратимо ситуацију, ово је опасно за процес нормализације

Кфор помно прати ситуацију у општинама на северу КиМ где се догодила серија сукоба изазваних насилним уласком новоизабраних градоначелника у зграде општина, наводи се у саопштењу мисије.

"Ово је изузетно опасно за процес нормализације и ризикује даљу ескалацију тензија", додаје се у саопштењу.

Истиче се да Кфор осуђује ове једностране акције и позива све стране да се уздрже од насиља које би могло да угрози безбедност на КиМ.

Наводи се да је координација између свих актера од суштинског значаја како би се избегла даља ескалација, те да главни приоритет Кфора остаје обезбеђивање безбедног окружења.

"Дијалог и дипломатија су једини пут ка трајном миру и безбедности на Косову", закључују из Кфора.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести