Костреш: Опозиција из бившег СЗС непрестано јача власт Вучића

НОВИ САД: Генерални секретар Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Бојан Костреш оценио је данас да опозиција из некадашњег Савеза за Србију (СЗС) и Уједињене опозиције Србије (УПС) својим поступцима непрестано јача власт председника Александра Вучића и Српске напредне странке (СНС).
bojan kostres
Фото: Tanjug (J.Pap, arhiva)

"Здраво за готово се узима тај појам опозиција. Ми смо опозиција Вучићу јер је националиста, јер је централиста, јер су европске интеграције у застоју, зато што је преблизу Русима, зато што је преблизу Кинезима, зато што дозвољава Цркви да ради то што ради", рекао је Костреш за Радио-телевизију Војводине.

Он је, међутим истакао да „нисте опозиција само ако желите да замените Вучића и да радите исто што и он".

"Не желимо да прихватимо формирање политичког система у којем влада логика ''ако ниси за Вучића, онда си за Ђиласа'', или обрнуто“, додао је Костреш, наводи се у саопштењу ЛСВ.

Оценио је да је бојкот избора био погрешна политичка процена и да због тога Вучић данас има апсолутну власт, иако сада и поједини лидери опозиције, попут Бориса Тадића и Бошка Обрадовића, говоре да је бојкот био погрешан и да се на изборе мора изаћи.

"А нас нападају они који су организовали глупост с бојкотом. То је политичка опција која својим потезима Вучићу дозвољава да буде све јачи, а нас нападају да смо издајници. Њихове грешке су скупо коштале све нас. Вучић неће предати власт, сем да изгуби на изборима. Ми смо Милошевића победили на изборима. Не може власт другачије да се мења", указао је Костреш.

Подсетио је да је ЛСВ проглашавана издајничком јер је рекла да некадашњи председнички кандидат Саша Јанковић нема капацитет да направи политички резултат.

"Питам вас где је сада Саша Јанковић. Проглашавани смо издајницима када смо тврдили да не треба трошити енергију грађана на демонстрацијама, већ треба изаћи на изборе и бранити изборне резултате. Нисмо желели у коалицију са СЗС-ом, јер смо рекли да нећемо с Љотићевцима и да нема шансе да тако разнородна коалиција успе. Данас више не постоји ни СЗС, не постоји чак ни његова наследница Уједињена опозиција Србије. Где је тај њихов ''фамозни'' Споразум са народом? Испоставило се да смо били у праву", рекао је Костреш.

Додао је да је коалиција Војвођански фронт трајно опредељење ЛСВ-а, али да они мисле треба да имају савезнике и јужно од Саве и Дунава и да би такав један савез требало да буде направљен.

"Ако не буде направљен, ићи ћемо самостално на следеће изборе“, закључио је Костреш.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести