КОСТТ неће више покривати трошкове струје за Север Косова

ПРИШТИНА: Председник одбора Косовског оператера преносног система електричне енергије (К ОСТТ) Јетон Мехмети изјавио је да КОСТТ неће више покривати трошкове електричне енергије у четири општине са српском већином на северу Косова, преноси Косово онлајн.
struja dalekovod
Фото: pixabay.com

Додао је да је током овог месеца обустављена додела средстава јер је истекао споразум између КОСТТ-а и владе тзв. Косова.

Мехмети је, између осталог, рекао да од 2017. године за дуг за трошкове електричне енергије за четири северне општине износи 27.806.000 евра од чега је 10 милиона евра издвојила Влада Косова и више од 17 милиона евра КОСТТ и нагласио да ће, уколико средства не буду враћена, 2024. године бити финансијских потешкоћа у раду КОСТТ-а.

Споразум КОСТТ-а и владе привремених институција у Приштини предвиђао је ослобађање владе тзв. Косова од плаћања 11 милиона евра за плаћање трошкова утрошене електричне енергије у четири северне општине.

Приштина се, на основу споразума, обавезала да у року од шест месеци обезбеди процес уласка у систем наплате потрошачима у четири општине на северу Косова.

Како се наводи, иако је препорука изгласана у косовском парламенту, иста није испуњена.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести