Козарев: Напади на имовину Срба у функцији ширења страха 

БЕОГРАД:  Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев изјавио је данас да и наизглед минорни инциденти попут крађе стоке и паљења летине Срба на КиМ захтевају одлучну реакцију, пре свега међународне заједнице, јер су напади на имовину увек у функцији стварања атмосфере неспокојства и страха.
Dušan Kozarev  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Последњи случај паљења сена српских повратника у околини Клине јесте најотворенија претња свима онима који би и помислили да се врате на своја предратна имања", наводи Козарев, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Он је истакао да ће Канцеларија за Косово и Метохију посредством општинских привремених органа настојати да, кад год је то могуће, обештети наше сународнике у оваквим ситуацијама, наводећи да је напад на имовину напад на егзистенцију, будући да се српске повратничке породице претежно баве пољопривредом. 

"Апелујемо и на албанске политичке чиниоце на Косову и Метохији да јасније осуђују нападе и провокације против Срба, њихове имовине и светиња, јер напад на имовину породице Вулић у селу Рудице не може се посматрати издвојено од антисрпске хистерије која је за Божић захватила неке екстремне појединце и организације у нашој јужној покрајини", указао је Козарев.

Повратничкој породици Вулић у Рудицама код Клине ноћас је запаљено сено, припремљено за исхрану стоке током зимског периода.
Како је пренела РТС, ватра је избила око поноћи, а Смиља Вулић, којој су са два одрасла сина, пољопривреда и узгој стоке једина егзистенција у том повратничком селу, навела да је "изгорела већина од 300 бала сена, спакованих за прехрану стоке".

Полиција је са ватрогасцима успела да након два сата да угаси ватру. Извршен је прелиминарни увиђај, а истрага ће бити настављена и данас.Наводи се да у Рудицама од 2009. године живи седам српских повратничких породица, са више од 20 чланова.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести