Крамон: Разумна одлука суда за Пантића, фокус да буде на будућности

ПРИШТИНА: Известилац за тзв. Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон оценила је као разумну одлуку суда да бившем припаднику косовске полиције Дејану Пантићу преиначи меру са притвора на кућни притвор.
Viola fon Kramon/YT
Фото: Јутјуб/Виола фон Крамон

„То је била одлука суда. Судија је донео одлуку на основу процене здравственог стања оптуженог и медицинског извештаја Еулекса. Тако да верујем овој одлуци и сматрам да је била разумна одлука да се уместо полицијског одреди кућни притвор. Поступак се наставља и Пантић ће бити третиран као и сваки други оптужени“, додала је Крамон, преноси РТК.

Када је реч о барикадама које су Срби били поставили на северу КиМ, она није желела да говори ко је крив, Приштина или Београд, али је истакла да фокус треба да буде на будућности, а не на прошлости.

„Хајде да се бавимо другим питањима, а не прошлошћу. Оно што нам је потребно је да имамо неку врсту посвећености да видимо да су људи спремни да се договоре и постигну компромис“, подвукла је Фон Крамон.

Додала је да су уклањање барикада поздравили сви осим, како је рекла,  "Путина или Русије", који, како Крамон тврди, "увек имају интерес да ометају европске интеграције".

Када је реч о томе да Кфор 20 дана није интервенисао да барикаде буду  уклоњене, Крамон је рекла да је можда постојао разлог зашто Кфор није интервенисао. Указала је да је Кфор можда очекивао дипломатско, односно цивилно решење, а не војно, јер би све што би додатно ескалирало ситуацију било горе.

Крамон сматра да је "крајње непотребно и срамотно да су се путне барикаде десиле" и позива да се гледа у будућност и ради заједно да таквих ствари у будућности не буде.

Када је реч о изјави изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака за „Politico.eu” о постизању споразума Београда и Приштине до марта следеће године, она сматра да је то „амбициозно очекивање”.

„Нисам прочитала Лајчакову изјаву. Март ми делује веома амбициозно. Ако је могуће, то би било сјајно. Ни на који начин нисам против и подржала бих то свим силама. Ако је доступно, то би било фантастично. Биће нам потребна политичка воља“, нагласила је Крамон.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести