Кривична пријава тужилаштва РС због фотографија жртава у Братунцу

БАЊАЛУКА: Тужилаштво Републике Српске поднело је кривичну пријаву против Срђана Ранкића, начелника општине Братунац који је пред обележавање годишњице злочина у Сребреници одобрио постављање фотографије страдалих Срба у последњем рату у БиХ дуж пута ка Поточарима.
b
Фото: Youtube Printscreen

Данас је на моју адресу стигла кривична пријава од стране Тужилаштва Републике Српске као осумњиченом за почињено кривично дело ''Јавно изазивање и подстицање насиља и мржње'', а у вези са постављањем фотографија убијене српске деце, цивила и војника током рата 1992.-'95., дуж регионалног пута Братунац-Поточари, истакао је Ранкић.

Подсетио је да је током рата у Средњем Подрињу и Бирчу убијено 3.267 Срба те да за те злочине до данас нико није одговарао.

Желећи да међународној јавности скренемо пажњу на српске жртве, и да за злочине над њима још нема адекватне казне, помогао сам породицама погинулих и несталих Срба, да дуж пута који води од Братунца ка Сребреници поставе фотографије настрадалих Срба. То је био једини начин да представницима међународне заједнице, који су присуствовали комеморативном скупу у Поточарима 11. јула, покажемо лица страдалих Срба, невине деце и цивила од којих они већ 30 година окрећу главу, објаснио је.

Ранкић истиче како га је посебно увредило, то што је против њега оптужницу подигло Тужилаштво Републике Српске, преноси Кликс.

Непрестано читам ову оптужницу и постављам себи иста питања: Како је могуће да ме институције Републике Српске оптужују за ово? Да ли је могуће да су наше српске жртве јавна увреда и за кога? Да ли су њихови невино дати животи чин мржње према некоме? И према коме? Немојте да се чудите, драга моја браћо, што нас Међународни судови и Суд БиХ осуђују за све и свашта, када институције Републике Српске овако поступају, истакао је.

Недуго након постављања фотографија, полицијски службеници у Братунцу су наредили њихово уклањање, након чега су фотографије пребачене на ограде приватних дворишта поред пута.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести